Ode aan ducttape

Het is zelden esthetisch verantwoord, het is nooit bedoeld als permanente oplossing, maar kan het verschil maken tussen stranden of toch nog net fietsend thuis kunnen komen: ducttape. Toen onlangs tijdens een rit in het donker mijn achterlicht afbrak en ik het ding met die tape dusdanig kon fiksen dat ik er gewoon mee verder kon rijden, bedacht ik me dat dit vaak onderschatte plakband naar mijn mening, naast de kettingpons en een setje voor bandenpech, deel uit zou moeten maken van de survivalkit van elke mountainbiker. Hoe goed je namelijk ook bent voor je fiets, als je met een mountainbike trails afragt kan het gebeuren dat je met pech komt te staan en over het algemeen is dat bij voorkeur wanneer jij je juist zo ver mogelijk van de bewoonde wereld bevindt.

image
De provisorische reparatie van mijn achterlicht.

De tape is in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je kunt een kleur uitzoeken, die misschien beter bij je fiets of je kleding past dan het standaard zilver, zodat je ook in geval van nood desgewenst gesoigneerd bezig kunt zijn. Ducttape is in elk geval niet duur en verkrijgbaar in handzame rollen, die passen in de camelbak of in het fietsshirt. Je kunt eventueel ook een deel van de rol afrollen over de CO2-patronen of de fietspomp, die je toch mee wilde nemen. Mocht ik nu klinken als een reclamespot: ik word niet gesponsord door de fabrikant (*) maar ducttape heeft zijn waarde in bos en veld al zo vaak aan me bewezen, dat ik een ode aan deze tape wel op zijn plaats vind. Je kunt met ducttape namelijk behalve je fiets ook je kleding en waarschijnlijk zelfs je lijf oplappen in geval van nood. Met dat laatste heb ik overigens geen ervaring, maar ik vind het denkbaar dat een gebroken arm gespalkt en een gekneusde pols gesteund kan worden met behulp van dit bijzondere plakband en er zijn mij fietsers bekend, die het op hun voeten toepassen tegen blaren.

 

Hier volgt een top vijf van mijn toepassingen van ducttape onderweg:

1. Afgebroken zadel
Toen de bevestigingsbout van mijn zadel afbrak, kon ik het zadel met behulp van tape toch zo vastzetten, dat ik erop naar huis kon fietsen. Ik ben wel meteen van de mountainbikeroute af gegaan en op het verharde fietspad gaan rijden, want het idee dat ik bij een onverwachte hobbel misschien toch opeens op mijn zadelpen in plaats van mijn zadel zou zitten vond ik behoorlijk verontrustend, maar de constructie was verrassend stevig en het ging prima. Ik ken verhalen van fietsers die met ducttape complete gebroken wielen en frames hebben gerepareerd om er nog mee thuis te kunnen komen, maar dat alles heb ik gelukkig nog niet in de praktijk hoeven testen.

image
Fietsmaat toont de oorzaak van zijn gebroken spaak.

2. Gebroken spaak
Als een spaak afbreekt kun je met ducttape het restant tussen de andere spaken vastzetten. Het kan niet voorkomen dat je uiteindelijk een slag in je wiel krijgt, maar het vergroot de kans dat je fietsend kunt thuiskomen aanmerkelijk. Ik heb het ook al eens toegepast zien worden als een soort instant velglint om een spaak, die voortdurend banden lek prikte, af te dekken.

3. Losse onderdelen
Een navigatieapparaat, dat niet op het stuur wil blijven zitten, een bidonhouder, die eraf rammelt en dus dat eerder beschreven afgebroken achterlicht: ducttape is ideaal om allerlei spul dat los zit vast te maken. Soms werkt het beter dan de bijgeleverde bevestigingsmaterialen.

4. Gescheurde kleding
Na een innige ontmoeting met een doornstruik of na een valpartij kun je scheuren in je fietskleding dichten met ducttape door een stuk tape aan de binnenkant van de scheur te plakken en een stuk tape daar aan de buitenkant tegenaan, zodat je enigszins gekleed je weg kunt vervolgen. Het werkte zelfs bij een regenjackje; in ieder geval lang genoeg om redelijk droog thuis te kunnen komen.

5. Belangrijke kleinigheden
Er zijn van die kleine dingen wat betreft het fietsmateriaal, die heel onbenullig lijken, maar heel lastig zijn als deze stuk gaan tijdens de rit. Ik heb zelf met ducttape al eens een zadeltasje, een rugzakje en een schoenplaatje kunnen repareren tijdens fietstochten door het bos.

ductape
Diverse kleuren.

Heb jij onderweg ook eens iets gerepareerd met ducttape of ken je ook een situatie waarbij de tape je fietstocht heeft gered? Laat het hieronder weten, ik bent benieuwd naar je ervaringen!

 

©ingefietst.nl

(*) Hint: adverteren op deze pagina behoort tot de mogelijkheden…!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. fietsvandekeizer schreef:

    Leuk. En handig voor mijn fietsvakantie deze zomer.

    Geliked door 1 persoon

Ik nodig je uit om te reageren: