Help! Ik ben mijn GPS verloren…

Het is mijzelf gelukkig niet vaak overkomen, maar ik heb een fietsmaat, die het meer dan eens gebeurd is: ergens onderweg schiet het GPS-apparaat uit de houder. Vooral op de mountainbike gebeurt dat juist op gedeelten in de route waar je je ogen op het hobbelige pad en je handen stevig aan het stuur hebt, dus vaak ontdek je pas na de complexe track dat je het apparaat mist. De missie om terug te keren naar de vermoedelijke plek des onheils is niet altijd succesvol en zo zie je op sociale media de oproepen verschijnen: “Ik ben op de mountainbikeroute mijn GPS verloren, heeft iemand deze gevonden?” Soms komt een GPS-device zo terug bij de ongeruste eigenaar, maar vaker missen deze oproepen de eerlijke vinder, die op het apparaat geen aanwijzing kan vinden wie de rechtmatige eigenaar is.

Natuurlijk kun je het apparaat bestickeren met je naam en telefoonnummer, maar nog afgezien van de esthetische bezwaren is dit onder modderige omstandigheden vaak beperkt houdbaar. Er is een elegante oplossing, die ik inmiddels heb toegepast in mijn eigen Garmin Edge 810 en de Garmin Edge 800 van mijn vriend. In mijn Garmin Edge 705 heb ik de mogelijkheid, die de beide andere types bieden helaas nog niet kunnen ontdekken.

In stappen:

1. Sluit de Garmin aan op de pc en open de map van het apparaat. Open in deze map de file getiteld “startup” met een programma als kladblok of notepad.

img_6056

2. Typ achter de tekstregel “” de tekst die je bij het opstarten op je Garmin wilt laten verschijnen. Natuurlijk kun je jezelf vrolijk welkom heten, maar in het kader van de hierboven beschreven situatie kun je ook je naam, telefoonnummer en adres kwijt. Bij de 810 heb je 3 regels om iets neer te zetten, bij de 800 bleek ik 1 regel tot mijn beschikking te hebben.

img_6055

3. Bij de 800 moet je bij “” de 0 veranderen in het aantal seconden dat je wilt dat het bericht zichtbaar is als je de Garmin opstart, bijvoorbeeld 5. Bij de 810 heb ik per ongeluk gemerkt dat dit niet nodig was. Ook als je “” gewoon laat staan verschijnt bij opstarten straks je tekst in beeld. Sla het bestand vervolgens op.

img_6062

Als je nu je Garmin opstart, verschijnt je boodschap in het startscherm. Een eerlijke vinder van je verloren toestel kan proberen contact met je op te nemen!

Met dank aan mijn fietsmaatjes van TC de Liemers voor deze tip. Weet jij of deze mogelijkheid er ook is voor de MIO of andere GPS-devices? Of weet jij hoe je dit voor elkaar krijgt bij andere typen van Garmin? Laat het weten!

© ingefietst.nl

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Robert Van Roosbroeck schreef:

  Gps Garmin 1030 is afgebroken in houder ! Is het mogelijk te lokaliseren ?

  Like

 2. Gerard schreef:

  Je kunt er ook met een beetje handigheid een borgdraadje aanmaken, net zo makkelijk en nooit eer verliezen.

  Like

  1. ingefietst schreef:

   Goed plan 👍👍
   Dit is wel wat lastiger bij de 800-serie, die hebben namelijk geen ‘gaatje’ of ‘oogje’ om een draadje aan te maken…

   Like

 3. Henk schreef:

  IN de 1 ki je Elke test ingeven die je wenst

  Like

 4. Erwin schreef:

  Hoe kun je dit bij de Garmin Edge 1000 inregelen?

  Like

  1. ingefietst schreef:

   Ik heb zelf geen 1000, maar van een fietsmaat, die er wel een heeft, heb ik inmiddels begrepen dat het net zo werkt als bij de 800 en de 810: je verbindt het apparaat met de pc en dan kun je in de beschreven mappen en files.
   Laat je me nog even weten of het werkt…?

   Like

   1. Erwin schreef:

    Oké bedankt voor de tip.

    Like

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s