Mijn been zit in mijn hoofd

Als fietser kun je bij een valpartij diverse verwondingen oplopen. Een flinke schaafwond, ook wel asfalteczeem genoemd, ziet er verschrikkelijk uit, maar is over het algemeen eigenlijk vooral lastig. Er bestaat ook letsel dat niet ernstig lijkt, maar het wel degelijk is. Een voorbeeld hiervan is Morel Lavallee. Totdat mij de dubieuze eer te beurt viel een prachtexemplaar op mijn dij te ontwikkelen, had ik er nog nooit van gehoord.

Bij mijn val in de Eifel was al snel duidelijk dat ik mijn bovenarm had gebroken. Afgezien van het feit dat men in het ziekenhuis aldaar een dag of vier heeft gediscussieerd of dit geopereerd moest worden of niet, is het genezingsproces vrij overzichtelijk: ik moet eerst een aantal weken bot aanmaken om de breuk te herstellen, waarna met fysiotherapie de boel weer in beweging moet komen. Het bot kan irritant langzaam aangroeien en de beweeglijkheid van mijn schouder kan uiteindelijk vies tegenvallen, maar een gebroken arm is niet erg origineel en de behandeling is vrij eenduidig.

De orthopeed in Nederland is het met zijn Duitse collega’s eens dat een operatie niet hoeft en dat mijn arm hangend in een sling moet genezen. In tegenstelling tot de artsen in Duitsland valt deze dokter wel iets bijzonders op aan de dikke bult op mijn been. De bult blijkt namelijk vanaf mijn heup tot mijn knie onderhuids verplaatsbaar en kan naar believen worden uitgespreid of samengedrukt. De arts wordt welhaast enthousiast: “Ik heb er zoveel over gelezen, maar dit is de eerste keer dat ik er echt een zie!” Als hij me geestdriftig wat verschrikkelijke plaatjes op internet laat zien ben ik aanmerkelijk minder enthousiast. Mijn dijbeen vertoont blijkbaar een schoolvoorbeeld van een “Morel Lavallee-laesie.”

6dc2bd4f68958d0c1e153fe76e4ff9_gallery

Een zeer harde klap, vaak worden auto- of motorongelukken als voorbeeld genoemd, kan bij vooral het dijbeen de huid losrukken van de onderliggende spierlaag. Hierbij worden diverse vaten doorgescheurd en alle lekkage stroomt in de ontstane holte. Vaak worden deze bijzondere vochtophopingen in de diagnose gemist, omdat ze in eerste instantie niet opvallen tussen overige hematomen na een ernstig ongeval. Soms ontstaan ze ook pas maanden na de klap. Het schijnt belangrijk te zijn dat ze zo vroeg mogelijk worden gezien, omdat dan een relatief eenvoudige behandeling die neerkomt op het vocht wegzuigen en drukverband aanleggen nog enigszins kans op succes heeft. Als het al langer zit of als zich al een cysteachtige holte heeft gevormd kan waarschijnlijk alleen een operatie de zaak nog redden.

Met een enorme spuit met daaraan een dito naald, waarvan ik echt niet wil zien hoe die mijn huid gaat doorboren, worden honderden milliliters roze vocht uit mijn been gezogen. Er wordt een drukverband aangebracht dat ik een week moet laten zitten. In die week mag ik mijn been zo min mogelijk gebruiken, om de huidlagen de kans te geven weer aan elkaar te plakken. Drukverband om een bovenbeen blijft erg slecht zitten zo blijkt al snel. De conische vorm zorg ervoor dat het verband binnen de kortste keren op mijn enkels zakt, ook al doe ik mijn uiterste best mijn tijd voornamelijk zittend en liggend door te brengen. Mijn partner wordt een expert in drukverband aanleggen, aangezien ik dat met mijn gebroken bovenarm niet zelf voor elkaar krijg. Na een week is de zwelling minder, maar nog lang niet weg. Weer een week drukverbandgeworstel. Hierna wordt opnieuw wat vocht uit mijn been gezogen. Aanzienlijk minder dan de eerste keer, maar toch nog steeds een halve grote spuit vol. Inmiddels heb ik het weerbarstige drukverband creatief vervangen door een corrigerende onderbroek met pijpjes en speur ik wanhopig het internet af naar succesverhalen.

Die verhalen zijn er nauwelijks. Er is sowieso weinig te vinden over Morel Lavallee. Wel ontdek ik dat het vaker voorkomt bij sporters, ook bij wielrenners. Ik lees een verhaal van een wielrenster, die in een wedstrijd op haar heup valt, de wedstrijd uitrijdt en pas weken later erachter komt dat ze een dergelijke zwelling heeft. Bij haar rest opereren als de enige mogelijkheid om er nog vanaf te komen. Ik zoek naar behandelmethoden, maar het lijkt of er wereldwijd alleen maar wat geëxperimenteerd is. Drukverband en ook corrigerend ondergoed, dat ik al heb bedacht, blijken weken of zelfs maanden te worden gebruikt, voordat het vocht in sommige gevallen eindelijk niet meer terugkomt. Veel vaker echter lees ik over operaties en de plaatjes daarbij zijn gruwelijk. De woorden “infection” en “necrosis” komen naar mijn smaak veel te vaak in de bijgaande teksten voor.

Met mijn elastische broekje aan is mijn bovenbeen nauwelijks dik, maar ik merk dat het nog lang niet klopt. Het hele gebied voelt als een zeer pijnlijke blauwe plek. Aanraking van mijn huid voelt dof, zoals een geluid waarnemen met water je oor. Het feit dat er geen duidelijke prognose is zorgt ervoor dat de toestand van mijn been steeds meer in mijn hoofd gaat zitten. Vragen, vragen. Hoe lang moet ik dit nog inbinden? Kan mijn been zoiets zelf repareren? Wanneer mag ik die huidlagen weer blootstellen aan wat beweging? Gaat dat inbinden bij mij wel werken of moet ik straks alsnog onder het mes? Komt het uiteindelijk ooit nog goed? Ik verlang naar het moment dat ik weer een fiets op mag. Om de moed erin te houden maak ik plannen voor komend voorjaar zoals naar Toscane met Wielerbus en de Maratona dles Dolomites. Geen idee of dat realistisch is. Misschien moet ik tegen die tijd alsnog worden geopereerd. Misschien is mijn Morel Lavallee inmiddels spontaan opgelost. Misschien moet ik voor altijd corrigerend ondergoed onder mijn fietsbroek.

© ingefietst.nl

40 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kite Opa schreef:

  Doelgroep notitie : Huisartsen; (Sport-) Fysiotherapeuten; Oedeemtherapeuten; Sport-Artsen; Fysiotherapie; Trauma-chirurgen; Orthopedische Chirurgen en natuurlijk patiënten.

  Doel notitie – samengesteld door een leek-: Verhogen bewustzijn en daarmee vroege diagnose van Morel Lavallee laesie, een vochtcollectie in de huid, en daardoor vroegtijdige adequate behandeling. Vroege behandeling kan inkapseling voorkomen.

  Als sporter – maar ook bijvoorbeeld bij verkeersongelukken – kun je bij een valpartij letsel oplopen, dat niet ernstig lijkt maar wel degelijk ernstig is. Een voorbeeld is Morel Lavallee.
  Dit is een vochtophoping, die soms ontstaat in de huid na auto-, scooter-, motor-ongelukken of stompe trauma’s na een val of sportongelukken bij fietsen, paardrijden, zaalsporten en dergelijke, waarbij de huid van de spierlaag wordt afgetrokken. Deze vochtophoping, een zogenaamde Morel-Lavalée laesie kan een gesloten (degloving) verwonding worden.

  30% tot 50% van vochtcollecties type Morel – Lavallee laesie wordt in eerste aanleg gemist.

  Vroege diagnose en behandeling vooral van (kleinere) vochtcollecties door tijdige (meervoudige) aspiratie en compressie (broeken, kousen) in acute of sub – acute fase en licht bewegen na plus minus 2 – 4 weken verhoogt de kans op snellere genezing ( 2 – 6 maanden). (vraag advies aan arts en fysiotherapeut)

  In de chronische fase vindt inkapseling plaats na enkele weken of maanden. De vochtophoping kan er maanden of zelfs jaren zitten. Er volgt dan – zie literatuur – een langduriger en ingewikkelder behandeling in deze chronische fase. Vroege diagnose en behandeling kan inkapseling voorkomen.

  Locatie: meestal op bovenbeen, heup, bil, maar ook onder andere op knie, onderbeen, bekken.

  Typisch bij sportongelukken met een ‘high impact’ val voorwaarts en neerwaarts als (zaal)voetbal; fietsen; paardrijden; kitesurfen; motorrijden maar ook door te blijven “plakken” aan sporthal-vloer bij voorwaartse en neerwaartse val bij basketbal, handbal.

  Bij behandeling van (zeer grote) bloeduitstortingen op bovenbeen en gerelateerd letsel, verdraaide knieën en enkels, dienen sport-artsen en fysiotherapeuten alert te zijn op Morel Lavallee.
  MRI, CT scan en ECHO-grafie zijn zeer behulpzaam bij de diagnose.

  Nederlandse ARTSEN, die gepubliceerd hebben over Morel Lavallee zijn onder andere: In 2017 Ibo van der Haven, Orthopedisch chirurg; In 2013 Chirurg, Jeroen L.A. van Vugt (Erasmus Rotterdam); A. (Ton) G. M. Hoofwijk (Sittard).

  Nederlandse FYSIOTHERAPEUT, die in 2018 op internet heeft gepubliceerd over Morel Lavallee is Anita Betten, Fysio, oedeem & oncologische revalidatie, Medisch Punt, Amsterdam Buitenveldert

  Er is op internet (Google) veel te vinden onder de zoekterm: ‘Morel Lavallee behandeling’ ; ‘Morel Lavallee treatment’ ; Morel-Lavallee in Sports.

  Er is ervaring met Morel Lavallee bij bijvoorbeeld SMC Papendal en de KNVB.

  Trauma chirurgen en Orthopedische chirurgen kunnen ervaring hebben met Morel-Lavallee en (herhaaldelijke) aspiratie en drainage ook als er verder geen verwondingen zijn, zoals breuken en open wonden.

  Er is een uitstekende WEBSITE, INGEFIETST van een fietster, die zelf Morel Lavallee had onder de zoeknaam ‘Ingefietst’ met als toevoeging Morel Lavallee.

  Leken-Tips voor patiënten : check regelmatig je temperatuur om zo alert te zijn op infectierisico. Leg een kussen onder je matras of je onderlaken, zodat je met je been omhoog slaapt. Doe de eerste 2 – 4 weken heel rustig aan maar volg uiteraard het advies van arts en fysiotherapeut terzake.

  Like

 2. Kite Opa schreef:

  LITERATUUR (een selectie)

  Zoeken op Google op:
  – Morel-Lavallee treatment
  – Morel-Lavallee behandeling.

  Nederlandse FYSIOTHERAPEUTEN EN ARTSEN, die gepubliceerd hebben over Morel Lavallee zijn onder andere:

  – 2018,Tijdschrift O2 van NVFL (Fysiotherapie) december 2018 nr 4; Morel Lavallée Laesies-Review van pathophysiologie, klinische bevindingen, beeldvorming en management. Conny Robinson Redactie

  – 2018, Fysiotherapeut, die in 2018 op internet heeft gepubliceerd over Morel Lavallee is Anita Betten, Fysio, oedeem & oncologische revalidatie, Medisch Punt, Amsterdam Buitenveldert

  – 2017 Arts, o.a. Ibo van der Haven, Orthopedisch chirurg; Open Journal of Trauma

  – 2013 Arts, o.a. Jeroen L.A. van Vugt, Chirurg, (Erasmus Rotterdam); A. (Ton) G. M. Hoofwijk (Sittard).

  – Website : Ingefietst (met toevoeging: Morel Lavallee)

  – Een arbitraire selectie van Engelstalige publicaties:

  # The Morel-Lavallée lesion and its management: A review of the literature.
  Journal of Orthopaedics 2018.
  A.o. Singh; Rymer; Youssef; Lim.
  Quote: “MRI is the investigation of choice. Currently no guidelines for the management of MLLs exist. Compression bandaging, percutaneous aspiration, schlerodesis and mass resection have all been utilised.
  Conclusions: Our algorithm recommends avoidance of conservative management. For chronic lesions, percutaneous aspiration should not be used in isolation.”

  #Morel-Lavallee Lesions-Review of Pathophysiology, Clinical Findings, Imaging Findings and Management
  J Clin Diagn Res. 2017 Apr
  a.o. Diviti, Gupta, Hooda, Sharma, Lo
  Keywords: Computed tomography, Degloving injury, Magnetic resonance imaging, Trauma, Ultrasound

  #Morel-Lavalée Lesion in Sports ; Curr Sports Med Rep. 2016 Nov/Dec; 15(6): 417-422
  A.o. Khodaee M, Deu RS, Mathern S, Bravman JT.
  Posttraumatic soft tissue swelling is relatively common presenting complaint among athletes.
  Depending on the stage and type of MLL, therapeutic strategies may vary from compression wraps and aspiration to surgical evacuation.

  #Morel-Lavalee lesion- radiological spectrum. 10 Aug 2016
  a.o. Bharat Bhushan Sharma et al.
  Ultrasound and magnetic resonance imaging revealed the diagnosis MLL.

  #Doxycycline sclerodesis as treatment option for persistent Morel-Lavalée lesions
  Injury. 2013 Jan;
  a.o. Bansal, Bhatia, Singh.
  Conclusion: Closed degloving injuries can be managed satisfactorily with doxycycline (followed by elastic compression).

  #SA Orthopaedic Journal Autumn 2008 Clinical Article
  Morel-Lavallée lesion : A review
  a.o. LN Bomela; H Basson; NS Motsitsi
  An overview

  #Am J Sports Med. 2007 Jul
  Management of Morel-Lavallée lesion of the knee: twenty-seven cases in the national football league.

  Like

 3. ingefietst schreef:

  Ik denk inderdaad dat je het in die hoek zult moeten proberen!

  Like

 4. Geert korff schreef:

  Ik heb morel lavelee in knie na scooter ongeluk.. het is 3 jaar nu.. ze deden niets er aan .. ik zit met zak aan die die ik zo vast kan pakken stuk vlees.. net of dat lis zit.. en huid voelt dood aan.. kan ik hier nog iets aan doen???

  Like

  1. ingefietst schreef:

   Na 3 jaar heeft je lichaam de Morel Lavallee waarschijnlijk ingekapseld. Alles wat je er nu nog aan kunt of wilt doen zal daarom zeer waarschijnlijk een operatie gaan inhouden. Een arts die er iets aan wil (laten) doen kan je hopelijk verder helpen. Sterkte!

   Like

  2. arttoursberlin schreef:

   zoek op internet : Journal of Orthopaedics 15(4) August 2018.The Morel-Lavallee lesions and its management. A review of the literature. Conclusions: Our algorithm recommends avoidance of conservative management. Waarschijnlijk aspiration and doxycycline. Zoek een goed Orthopedisch of Trauma chirurg, Academisch ziekenhuis?

   Like

 5. Pracht verhaal! Ik doe mee! Heb een hart long machine aansluiting in mijn lies gehad. Nu een Hematoom van 5 x 7 Nevermind de nieuwe hartklep maar die hematoom is een ellende!! Je verhaal geeft me steun in nederigheid en moed voor de toekomst op termijn.

  Liked by 1 persoon

  1. ingefietst schreef:

   Sterkte met dit alles Peter!

   Like

 6. Anoniem schreef:

  Doet mij veel om hier over te lezen. Zo herkenbaar. Zelf heb ik een jaar geleden een ongeluk gehad met een paard en ook idd kreeg ik te horen, hematoom gaat vanzelf over, ik moest vooral lang wachten want het was een flinke bal, maar kwam goed. Uhm. Nou! Het was dus een jaar later na MRI toch een morel lavallee. Inmiddels heb ik een operatie achter de rug en een snee van 10 cm rijker. De operatie is nu 1,5 week geleden en er zit een enorme zwelling weer net als voor de operatie.
  Drain is voor de operatie ook geweest, maar steeds kwam de zwelling terug.
  Ik hoop zo dat de zwelling weg gaat! Maar de chirurg gaf al aan dat het hoogstwaarschijnlijk een 2de operatie gaat worden. Ik zit er dan ook totaal doorheen. Zeker nu een jaar al met pijn en moeilijk lopen.
  Enige wat beetje helpt. Is dat ik niet de enige ben

  Like

  1. ingefietst schreef:

   Heel veel sterkte met een eventuele tweede operatie en met het daarop volgend herstel. Hopelijk komt er een keer een einde in zicht! Inderdaad ben je zeker niet de enige. Ik vind het bijzonder hoe weinig informatie erover is, terwijl het blijkbaar vaker voorkomt en de impact steevast behoorlijk is…!

   Like

  2. Irene Janse schreef:

   Jeetje.. Wat erg voor je! Een 2e operatie is ook geen leuk vooruitzicht. Bij mij is het intussen ruim een jaar geleden en gelukkig gaat het goed. Wel ook een groot litteken. En een groot stuk huid die gevoelloos is. Ik rij intussen weer paard. Ben wel flink geschrokken toen. Heel veel sterkte en hoop dat je snel opgeknapt bent! Met vriendelijke groetjes, Irene

   Like

   1. Sanne Leufkens schreef:

    Hoi Irene,
    Ik onderga waarschijnlijk ook een operatie voor ML binnenkort en wil heel graag spreken met lotgenoten om meer informatie. Zou je dat okee vinden?
    Groet!
    Sanne

    Like

   2. Irene Janse schreef:

    Hoi Sanne. Dat vind ik zeker leuk! Wanneer moet je geopereerd worden? Je mag me ook mailen hoor. Mijn emailadres is ireentje666@live.nl

    Groetjes Irene

    Like

  3. N schreef:

   Pfff wat een rot vooruitzicht.. ik ben nu ook al bijna den half jaar bezig door een aanrijding.. al 3 x leeg gehaald & krijg nu een aangemeten druk kous die eruit ziet als een corrigerend ondergoed. En als dit Nit werkt dan gaan we over op operatie alleen zal dan het litteken 25cm lang zijn over mijn gehele bovenbeen.. ik zoek heel internet af op een goed slagings verhaald maar ben bang dat paardrijden ook niet meer gaat lukken.. ik hoop dat ik van jou dan ren succes verhaal ga lezen groetjes

   Like

  4. Elma schreef:

   Ik had hier al eerder een reactie gegeven van mijn ervaringen. Inmiddels is in augustus 2018 bij de de M.L chirurgisch verwijderd ( laat een drain aanleggen, was bij mijn eerste operatie niet gedaan!!!), omdat ik zoveel klachten had met lopen en intensiever bewegen. Maar uiteindelijk heeft het verwijderen van de M.L. niet geholpen en zijn de klachten er nog steeds. De chirurg zegt dat het door het littekenweefsel komt, er zit nl. nu een kuil in mijn bovenbeen, met daaronder een bobbel met littekenweefsel. Maar ik twijfel aan zijn beredenering, omdat ik dezelfde klachten nog heb. Ben al naar verschillende specialisten doorverwezen, maar niemand heeft een oplossingen voor mijn klachten. Langer dan een half uur kan ik niet wandelen of fietsen. Heb inmiddels maar een E-bike gekocht.
   Ik hoop nu dat een pijnblokkade iets gaat doen, maar tot nu toe geen effect. Het blijft zoeken. Als iemand een goed advies van arts/ specialist weet…. !?!!? Ik hoor het graag.
   Sterkte voor ieder die nog zoekende is met een M.L.

   Like

   1. Anita Betten schreef:

    Ik kan je als (oedeem)therapeut aanraden om met een voor 3/4e opgeblazen bal (groene yoga/pilatesbal besteld bij Medipreventie) over het litteken te rollen. Bij mijn patiënten werkt dit fantastisch om het litteken naar de oppervlakte te trekken, ipv de deuk die er nu zit. Fantastische resultaten bij veel van mijn patiënten. Bal kost niets. Voormeer informatie mag je me altijd mailen op anita@medischpunt.nl (mocht het geven van mijn email adres niet wenselijk zijn, dan hoor ik het graag en ben ik uiteraard akkoord met verwijderen)

    Like

 7. Nadieh schreef:

  Hoi! Dit is een beetje een gekke vraag, maar zou ik de naam en locatie van deze orthopeed mogen weten? Ik heb een morel lavallee lesion op mijn bovenbeen op moment, zelf vastgesteld, en na 2 weken eindelijk erkend door artsen (wat een gedoe… eerst net als anderen ook steeds gehoord dat “het gaat vanzelf over” (ik had ook een enorme hematoom en veel algemene zwelling van mijn been) en “we willen niks doen tenzij het geinfecteerd raakt”). Inmiddels opengemaakt, kwam bizar veel vloeistof uit, en nu over de afgelopen 5 dagen via een vacuum drain (huisarts blijkt heel handig) en compressie verband nog eens bijna 200ml. Het zou ontzettend fijn zijn als mijn huisarts wat kan overleggen met jouw orthopeed over verdere behandeling, of dat ik eventueel zelfs bij de orthopeed langs ga. Ik ben (semi) pro motorcoureur en wil natuurlijk dat er zo snel mogelijk iets meer duidelijkheid is… Het liefst mis ik geen wedstrijden, maar volledig herstel is belangrijker.

  Nadieh

  Like

 8. M schreef:

  Op 27 april ben ik van de trap gevallen..Mijn re voet en tenen waren erg dik en kon er niet op staan. en een vreselijke dikke bult aan de zijkant van mn rechterbovenbeen. Op de spoedeisende hulp werd de diagnose voet en tenen zwaar gekneusd en Morel Lavallée vast gesteld..Nu op dit moment is de bult nog steeds niet minder.. Voelt erg warm en hard aan..Er zijn weinig reacties op dit ziektebeeld.. Het is volgens mij te laat voor een drainage..werd wel getapet.. Word het nu een operatie?..Hoe lang ben je aan het herstellen.. Ik zit nu al 4 weken thuis… Ik heb geen idee hoe lang het duurt..
  Iemand een optie??

  Mvg, M

  Like

  1. M schreef:

   Op 19 juni ben ik geopereerd aan de Morel Lavallee..Bij de operatie is 2000cc oud bloed vocht ect weggehaald.. Ik heb nog een drain gehad
   gedurende 3 dagen met drukverband.. hierbij is er nog eens 500 cc weg gegaan.. Nu een week verder…heb weer een zwelling, wond lekt niet zegt de orthopeed.. hij kan er nix aan doen???..Geen drukverband pijn..Moet ik nu weer naar de huisarts?..

   M

   Like

   1. Kite Opa. schreef:

    Dit verhaal en de website is uitmuntende informatie. 3 weken geleden uit de lucht gevallen met Kitesurf op strand. Heel groot hematoom op bovenbeen. Spoed, huisarts, sportarts (2x) en fysio(2x) zeiden allemaal rust en komt goed. Donderdag Fysio die zegt More Lavallee. Vrijdag bloed getapt. Nu drukverband en kous. Rust en hopen dat huid plakt. Hoe lang duurt rust periode of is daar weinig over te zeggen. Is er een arts gespecialiseerd in behandeling?

    Like

   2. ingefietst schreef:

    Herkenbaar! Ik ben destijds gehopen door een orthopeed uit Slingelandziekenhuis in Doetinchem, die gelukkig meteen zag wat er aan de hand was. Dat ‘plakken’ duurde wel even: na 2 weken zat een groot deel vast, maar nog niet het hele oppervlak en was er opnieuw een bult ontstaan. Dat vocht werd ook verwijderd en weer 2 weken later zat alles min of meer vast. Ik ben dus ruim een maand bezig geweest met drukverband en compressiebroeken. Het heeft daarna nog zeker een half jaar geduurd voor de bewuste plek niet meer aanvoelde als een inwendige blauwe plek en het gevoel in de huid langzaam terugkwam…
    Sterkte met herstel!

    Like

 9. Irene Janse schreef:

  Wat interessant om te lezen! Ikzelf heb namelijk ook een morrel lavalee gehad. Na een val van een galloperend paard bleef ik met mijn voet in de stijgbeugel hangen. Deze wrijving heeft het letsel veroorzaakt. Pas na 3 weken werd een MRI gemaakt omdat de enorme zwelling en pijn in de onderrug niet minder werd. Het vocht was toen al ingekapseld en was een operatie noodzakelijk. Hierna heb ik nog maanden met drains en drukverband rond gelopen. Nu een jaar later ben ik weer bijna de oude. Een groot litteken en een dof gevoel in mijn rug is het enige wat nog blijft. Bedankt voor jouw verhaal! Fijn te lezen dat het vaker voorkomt want het schijnt toch (gelukkig) vrij zeldzaam te zijn… Mvg Irene

  Like

  1. ingefietst schreef:

   Dag Irene. Bedankt voor je reactie, want het is inderdaad fijn om ervaringen van anderen te lezen, aangezien het gelukkig vrij zeldzaam is. Goed om te vernemen dat het inmiddels goed met je gaat. Ik heb zelf ook nog steeds een dof gevoel op de bewuste plek op mijn bovenbeen, maar ben blij dat het vochtgedoe voorbij is…!

   Like

  2. Kite Opa schreef:

   Dank voor je reactie Inge over de “duur van vastplakken”. Plm 2 + 2 is 4 weken. Wanneer ben je gaan bewegen? Bijvoorbeeld home-trainen met nul (0/0) weerstand voor de beweging en om de pomp van de lymfe-vaten op gang te brengen.? Wat zei jouw Orthopaed?

   Like

   1. ingefietst schreef:

    Ik ben na 2 weken wel weer gaan werken, maar deed grote loopstukken met een rolstoel om beweging zoveel mogelijk te vermijden. Na die 4 weken ben ik zonder rolstoel gaan werken. Ik denk dat ik uiteindelijk pas na 6 weken op een hometrainer ben gestapt om voorzichtig zonder weerstand te trappen, maar daarna al snel meer gaan doen. Wel nog steeds met compressiebroek. Die heb ik tot enkele maanden na het ongeval gebruikt.

    Like

   2. Maarten van Berckel schreef:

    Beste Inge,

    Dank voor je reactie.

    Ik worstel erg met dat bewegen. Chirurg en Fysio zeggen : gewoon doen. Licht fietsen en lopen. Maar ik twijfel. Hematoom (vrij gigantisch) in 2 weken weggefietst met nul weerstand hometrainer.

    Maar nu Morel-Lavallee laesie is geconstateerd vorige week en vrijwel is leeggezogen vraag ik me af of die huid wel kan “plakken” als er beweging is.

    Mijn vraag daarom: was de rolstoel en rust c. q. stilzitten vanwege trauma, schaafwond of juist en alleen of voornamelijk voor het helen van Morel-Lavallee laesie.

    En nogmaals heel veel complimenten met je website. Je hebt mij en vele anderen inmiddels al enorm geholpen.

    Vriendelijke groet, Maarten van Berckel alias Kite Opa.

    >

    Like

   3. ingefietst schreef:

    De rolstoel etc was inderdaad vanwege de Morel Lavallee. Mijn orthopeed adviseerde om de huidlagen zo min mogelijk stress te geven om voor het ‘plakken’ zo groot mogelijke slagingskans te creeren. We konden in de loop van de weken door voorzichtig op de overgebleven vochtophoping te duwen precies zien wat intussen vast was gaan zitten: eerst kon ik het vocht over de gehele buitenkant van mijn bovenbeen verplaatsen, maar na enkele weken kon dat nog maar op een gebied zo groot als mijn hand. Het allerlaatste stukje ter grootte van een duim heeft nog best lang geduurd, maar ook dat is uiteindelijk vast gaan zitten. En inmiddels ruim een jaar later heb ik zelfs weer gevoel in de huid aan de zijkant van mijn bovenbeen! 👍🏻

    Like

   4. Maarten van Berckel schreef:

    Nogmaals veel dank Inge. Vrolijk Kerstmis. Ik heb hier erg veel aan. Vriendelijke groet, Maarten van Berckel.

    >

    Like

 10. Elma van Schaik schreef:

  Inderdaad interessant om dit te lezen. Er is zo weinig informatie over te vinden. Ik ben ook met de fiets gevallen en had een flinke bloeduitstorting op mijn heup (dachten ze), gaat vanzelf wel over. De bloeduitstorting verdween, maar de zwelling bleef. Ook bleef het behoorlijk pijnlijk bij inspanning van flink wandelen en traplopen. Ik kreeg eerst te horen dat het een slijmbeursontsteking was, maar uiteindelijk na een echo te horen van de Morel Lavellee. Heb het één keer leeg laten zuigen in het ziekenhuis, maar met twee dagen zat het vocht er weer in. Bij twee chirurgen geweest, beiden willen er eigenlijk niets aan doen, operatie zou te veel infectiegevaar geven. En mogelijk zou het probleem daarna weer terug komen. Inderdaad ook de reactie van, hopen dat het vanzelf weggaat en anders is het een blijvend iets. Hier word ik niet blij van. Ik wil het een paar maanden aankijken, anders ga ik toch echt op zoek naar iemand die wel kan helpen, met eventueel een operatie o.i.d.
  Ik zou graag van iemand horen die er wel een juiste behandeling voor heeft, wie weet….?!

  Liked by 1 persoon

  1. ingefietst schreef:

   Jeetje Elma, dat klinkt inderdaad allemaal niet zo mooi. Ik herken erg veel van wat je beschrijft. Ook bij mij kwam het vocht weer terug, maar wel wat minder en na de tweede keer wegzuigen bleef het zo goed als weg. Een klein bobbeltje, waar nog duidelijk vocht zat, hield daarna nog enkele weken dapper stand, maar de orthopeed had goede hoop dat mijn lichaam dat nog zelf zou opruimen. Ik durfde er zelf niet meer op te rekenen, maar hij had wel gelijk. Inmiddels is er een half jaar na mijn val niets meer van te zien, maar het is nog wel degelijk te voelen: de zijkant van mijn bovenbeen voelt nog steeds als een grote inwendige blauwe plek. Ik kan er inmiddels wel prima mee fietsen, wandelen zelfs voorzichtig hardlopen. Dat laatste doe ik echter nog steeds met een compressiebroek om meer steun te hebben en de klappen op te vangen. Mijn situatie is zeer wel te doen, maar nog lang niet zoals het was. Ik hoop dat mijn gevoel op die plek ook nog een beetje terugkomt, maar ook dat heeft de arts nog niet opgegeven. Zenuwen doen er lang over om weer aan te groeien.

   Ik hoop van harte dat jij iemand vindt, die je wil behandelen. Ik weet niet hoe lang het inmiddels geleden is en waar je allemaal al hebt aangeklopt, maar er moet toch een arts te vinden zijn, die je van die akelige vochtbal af kan helpen! Persoonlijk zou ik geen paar maanden meer wachten: des te langer het vocht daar zit, des te meer tijd heeft je lichaam om het vocht stevig in te kapselen…

   Ik heb achteraf gezien echt heel erg veel geluk gehad dat de orthopeed in Nederland ongeveer een week na mijn val de Morel Lavallee ontdekte en dat hij er dus relatief snel bij was met de behandeling met vocht wegzuigen en drukverband. Ik hoop voor jou dat je ook een behandeling vindt, desnoods inderdaad via een operatie. Heb je het al bij een sportarts op bijvoorbeeld Papendal geprobeerd, aangezien dit soort verwondingen toch vaker voorkomen bij sporten, waarbij hard gevallen wordt? Of anders misschien een academisch ziekenhuis in de hoop dat men de uitdaging wel aan wil gaan…?

   In elk geval heel veel succes en hopelijk uiteindelijk goed herstel.
   x

   Like

   1. Sanne schreef:

    Hoi Inge,
    Wat fijn om eindelijk informatie te vinden over Morel-Lavallée! Ik sport ook fanatiek en bij mij is gisteren Morel-Lavallée geconstateerd. Helaas is de val waarbij ik het opliep al 4 maanden geleden, dus ik hoop dat het nog kan herstellen. Ik krijg dezelfde behandeling als jij, met drainage, corticos en een drukverband, en hopen dat het weer gaat verkleven. Ik zou heel graag wat meer informatie willen over de behandeling en wat jij adviseert (bv de orthopeed) en of deze behandeling wel succes kan hebben als het al 4 maanden geleden is. Zou ik je daar over mogen mailen?
    Alvast bedankt en groeten!
    Sanne

    Like

   2. KiteOpa schreef:

    Beste Sanne,
    Er is veel op internet te vinden. De behandeling is kort samengevat: zoeken en proberen. Trial and error. (Meervoudige) Aspiratie, drainage, drukverband of steunkousen. De eerste twee weken vrijwel volledige rust. Daarna rustig gaan bewegen. Na zes maanden ben ik weer vol aan het trainen. Veel sterkte. Groeten van KiteOpa.

    Like

   3. ingefietst schreef:

    Dag Sanne,
    Je kunt me mailen via de knop op mijn site. Ik hoop voor je dat de behandeling aanslaat. Ik wens je vooral heel erg veel geduld, want het weer aan elkaar groeien van de huidlagen kost veel tijd, zo heb ik gemerkt…!
    Sterkte,
    Inge

    Like

 11. Marianne Pereboom schreef:

  Boeiend om dit te lezen…, weet ik eindelijk wat die bult op mijn rechterdijbeen is (ontstaan bij ongeluk 12-6-2016). Eveneens leuk om achteraf te lezen dat ze er onmiddellijk iets mee HADDEN moeten doen……. Weet ik nu in ieder geval dat het niet vanzelf weg gaat.

  Like

 12. Roef Veerman schreef:

  Dat is een zware tegenvaller voor je Inge. Ik duim voor je dat het over gaat zonder operatie!

  Liked by 1 persoon

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s