Project Dutch Mountains (part one)

MTB-route 'Zeddam' (start bij 't Peeske)
MTB-route ‘Zeddam’ (start bij ’t Peeske)

Het komt vast doordat de MTB-route ‘Zeddam’ in mijn voortuin ligt, maar behalve een uitstapje naar de route ‘Drunen’ en een enkele zeer verregende keer ‘Rheden’ had ik verder nooit de moeite genomen om ergens anders in Nederland een MTB-route te gaan rijden. Dit vond ik zelf toch van een zekere desinteresse getuigen, in ieder geval van nogal wat gemakzucht. Ja, ik had wel deelgenomen aan diverse toertochten in het land in de vele jaren dat ik inmiddels over een MTB beschik, waaronder de Mergelheuvelland Tweedaagse, de Kruisbergtocht en diverse tochten van Last Gear. Ik had zelfs buitenlandse MTB-routes gefietst in bijvoorbeeld Italië en Duitsland, maar de routes in eigen land had ik nooit werk van gemaakt. Op een dag vond ik dat opeens eigenlijk best schandalig. Daar moest ik deze zomer maar eens wat aan gaan doen!

“Er schijnen prachtige routes in de top 10 te staan met nauwelijks hoogtemeters. Mountainbiken zonder mountains, het bestaat in Nederland.”

Behalve een website, waarop alle MTB-routes van Nederland keurig worden beschreven, is er ook een app voor op je smartphone en ik ben mijn project maar eens gestart met die app en de site eens grondig te bestuderen. Wist je dat we volgens de site hondervijfenzestig en volgens de app zelfs honderdzeventig MTB-routes in Nederland hebben? Honderdzeventig! Ik had geen idee. Ergens had ik de gedachte gehad om ze eventueel allemaal ooit eens te doen, maar dat enorme aantal was het eerste wat me van dat plan weerhield. Hoe was het mogelijk om in zo’n klein en volgebouwd land zoveel routes aan te leggen? Het antwoord werd me bij nadere studie deels duidelijk toen bleek dat een substantieel deel van deze routes de 10 kilometer lengte niet haalt. Er waren zelfs ‘routes’ van minder dan een kilometer. Dit was ook gelijk het tweede wat me tegenhield om er een ik-ga-ze-allemaal-proberen-project van te maken: ik was niet van plan om het halve land door te rijden om vervolgens een soort BMX-parcours af te werken. Het laatste wat me van het ambitieuze plan hield was de aard van veel routes zelf. Bij de MTB-routes op de site zit een beschrijving en een beoordeling en daaruit blijkt dat een deel van de routes het misschien leuk doet als gewone fietsroute, maar dat er voor de mountainbiker niet veel te beleven valt.

Eerst vond ik dat de site en de app maar eens moesten gaan snoeien in de routes, omdat een deel niet aan de kwaliteitseis voor een MTB-route voldeed, maar ik bedacht me vrij snel daarna dat het natuurlijk wel mijn eigen referentiekader was en dat kader was met maar liefst drie routes van die hele lijst van honderdzeventig nou niet bepaald representatief. Dat ik meer dan 95% onverharde ondergrond eis, technisch afgewisseld wil zien met stukken waar geragd kan worden, het liefst het nodige klimwerk tegenkom en vooral ook nog een bepaalde mate van natuurbeleving wil heeft alles met mijn roots te maken. Misschien moest ik voor de routes in Nederland mijn eigen MTB-opvoeding aan de kant zetten en me gewoon maar eens laten verrassen. Er schijnen prachtige routes in de top 10 te staan met nauwelijks hoogtemeters. Mountainbiken zonder mountains, het bestaat in Nederland.

Om mijn ‘Project Dutch Mountains’ zoals ik mijn voornemen om eens wat meer routes in eigen land te gaan rijden had gedoopt, in te luiden heb ik onlangs de route ‘Rheden’ maar eens opnieuw gefietst. De enige en laatste keer was alweer twee MTB’s geleden en onder verschrikkelijke omstandigheden. Nu was het prachtig weer en heb ik samen met Simone en Hans de 52 kilometer over de Veluwe tegen de klok in afgelegd vanaf Beekhuizen. Erg leuk om weer eens ergens anders rond te rijden en een volgende afspraak om ‘Nijmegen’ te doen is meteen gemaakt. ‘Drunen’ heb ik afgelopen december gereden onder redelijke, maar koude omstandigheden en het was interessant om te zien hoe anders de route was aangelegd dan ik gewend was in Montferland met bijvoorbeeld matten tegen het losse zand. De natuur was ook daar prachtig en er waren weliswaar geen lange klimmen, maar het was toch behoorlijk op en af over voornamelijk singletracks. Gezien mijn criteria voor een MTB-route ben ik hiermee nog steeds niet echt uit mijn comfort zone gekomen, maar het begin is er.

Nog een tip voor een Nederlandse MTB-route, die ik deze zomer beslist eens moet proberen?

(Inmiddels heb ik wat MTB-routes in Nederland gereden en erover geschreven in:

15 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jessy schreef:

  Leuke blog! Ik ga ook graag mountainbiken. Persoonlijke ervaring vooral rondom eindhoven. Daar vind ik de route van Best, Sint-Oedenrode en luyksgestel leuk. Mocht je een keer in Brabant komen fietsen, dan ga ik graag mee 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. ingefietst schreef:

   Lijkt me leuk een keer een ‘rondleiding’ 🙂

   Like

 2. sterkarnold schreef:

  Probeer de top 10, die is de moeite waard omdat deze is gebaseerd op waarderingen van fietsers. Ik kan persoonlijk de route bij Epen en Hardenberg aanraden.

  Geliked door 1 persoon

  1. ingefietst schreef:

   Uit de huidige top-10 lijken me Schoorl, Amerongen, Rhenen en Dorst nogal aan de korte kant. Echt de moeite waard of vooral enthousiaste locals? Ga het de komende weken gewoon zelf maar even bekijken denk ik, voor zover in te plannen 🙂

   Like

   1. sterkarnold schreef:

    Ik heb vrijdag twee keer de Lemele route gefietst. Dan is het totaal 26 km en tenminste wat zwaarder. Succes!

    Like

   2. ingefietst schreef:

    Dankjewel en vooral bedankt voor de tips!

    Like

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s