Van het pad af

Toen ik net begon met fietsen eind jaren tachtig mocht je op wat voor fiets dan ook vrijwel overal door natuurgebieden crossen. Er was nog geen noodzaak om dit gedrag aan regels te binden, simpelweg omdat er nog niet zoveel fietsers waren, die van de bestrate paden af gingen. Mountainbikes bestonden nog niet en veldrijders waren redelijk zeldzaam. Ik reed met mijn oude racefiets met bandjes met een wat grover profiel willekeurig door bos en veld. Ook op mijn stadsfiets sneed ik wel eens een stuk af door bosgebied. Niemand deed daar ingewikkeld over.

De laatste jaren is het drukker geworden op de bospaden en hoewel ik met enige weemoed terugdenk aan de zojuist beschreven periode, houd ik me meestal met mijn mountainbike of de crosser netjes aan de voor fietsers toegestane paden. Meestal. Heel soms heb ik geen zin in dat stuk met die modder of dat deel met die lange rotklim en snijd ik een stukje van de mountainbikeroute af door een verboden paadje te nemen. Dat zijn geen kilometers illegaal en vrijwel altijd als het pokkeweer is, dus ik stoor daarmee eigenlijk nooit andere bosgebruikers, aangezien die er over het algemeen niet zijn. In het Montferland hebben ze inmiddels voor de afstekers ook twee van dergelijke paden officiëel als zodanig bewegwijzerd, dus binnendoortjes via de Vossenweg of Boterweg zijn volkomen legaal.

Onlangs werd ik echter met mijn veldfiets staande gehouden in een bosgebied zonder mountainbikeroute door de aldaar dienstdoende BOA. Ik was zojuist een bord gepasseerd, dat naar mijn mening redelijk duidelijk aangaf dat er op dit pad gefietst mocht worden, dus ik vroeg me af wat ik fout deed. “O, ik zie dat je een vrouw bent”, begon de BOA. Ik vond dat een hele slechte openingszin. Het bleek dat hij eerder die week al een man met witte helm en kleding in dezelfde kleuren als die van mij staande gehouden had en gewaarschuwd, dus hij had mij aangezien voor een recidivist. Ik was me nog steeds van geen kwaad bewust en er volgde een vriendelijk, doch bizar gesprek. Ik wees de BOA op het bord, dat ik zojuist gepasseerd was en mijn veronderstelling, dat ik niks illegaals aan het doen was. “Ja, je mag hier wel fietsen, maar niet mountainbiken.” Ik kon me niet voorstellen, dat de wetgeving voorzag in enig onderscheid wat betreft de verschillende typen fietsen en in verwarring gebracht mompelde ik: “Maar dit is geen mountainbike, dit is een crosser…”

Ik ben enkele dagen later teruggefietst om deze foto te maken van het bewuste bord. Op de mountainbike deze keer, want dat is toegestaan op dat pad, denk ik. Of toch niet?

De man legde me uit dat er wel gefietst mocht worden in dat gebied, maar dan alleen over de hoofdwegen en over de onverharde fietspaden. Het was niet toegestaan om over de kleinere paadjes te mountainbiken. Dat stond nergens aangegeven, maar de BOA deed zijn best om die boodschap hoogst persoonlijk aan iedereen te verkondigen. Ik werd hier nogal onzeker van en ik legde hem uit hoe ik van plan was dat gebied te doorkruisen. Inderdaad mocht op alle paden, die ik in de planning had, gefietst worden. Ik kreeg van hem toestemming om mijn route te gaan rijden en ik kwam er deze keer met een waarschuwing vanaf. Verbouwereerd vervolgde ik mijn weg. Ik heb het eerste halfuur na deze aanhouding niet veel van het bos gezien, zozeer was ik bezig in mijn hoofd met wat me zojuist was overkomen.

In steeds meer natuurgebieden wordt het bosverkeer gereguleerd met borden en bordjes. Zomaar wat dwalen is er allang niet meer bij. Wandelaars op wandelpaden, ruiters op ruiterpaden, fietsers op fietspaden en mountainbikes op vaste routes. We willen allemaal op onze eigen manier van de natuur genieten en blijkbaar is het nodig, dat de verschillende bosgebruikers elkaar daarbij niet ontmoeten. Het wordt er echter niet duidelijker en zeker niet overzichtelijker op. Vergunningen die verschillen per type bosgebruiker en per gebied, stickers voor op de fiets en toegangspasjes. Zoals het vijfentwintig jaar geleden was zal het nooit meer worden, maar na deze rit had ik het gevoel dat we met zijn allen hier in ons land inmiddels echt een beetje van het pad af zijn.

© ingefietst.nl

6 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Hartelijke Hot Hulk schreef:

  In het duingebied van Heemskerk en omgeving geldt de regel, tot 10.30 op onverharde paden met de mtb.
  Daarna zijn die voor de voetgangers.
  Ook zoiets?
  Voetgangers mogen ook vóór 10.30 wandelen???
  Beide groepen betalen jaarlijks € 12,50 voor een toegangspas.

  Liked by 2 people

  1. ingefietst schreef:

   Wat een bijzondere regeling!
   Wel fijn dat je in elk geval voor 10.30 met een mtb op alle onverharde paden mag. In gebieden van Natuurmonumenten mag dat echt alleen strikt op de daarvoor aangelegde routes. Ook is het m.i. een soort van eerlijk dat daar alle gebruikers iets betalen (in Montferland betalen alleen ruiters en mountainbikers voor een vergunning, wandelen en hardlopen is gratis). Echter wel verwarrend, die regel. Wordt mij dat als bezoeker als ik niet uit de omgeving kom ook voldoende duidelijk gemaakt? En inderdaad, de uren lijken niet echt eerlijk verdeeld. Op een lange zomeravond zou het heerlijk zijn om ook nog te mogen fietsen…

   Liked by 1 persoon

 2. sterkarnold schreef:

  Het tweede bord gaat over bestemming. Volgens Wikipedia ‘het reisdoel van een reiziger’. Je hebt een fiets en een bestemming. Lijkt me een uitgemaakte zaak, je hebt alle recht om daar te fietsen zoals jij dat wilt.

  Liked by 1 persoon

  1. ingefietst schreef:

   Dat dacht ik ook! 🙂

   Like

 3. fietsvandekeizer schreef:

  Dan wil ik ook aparte paden voor crossers, e-bikers, e-bikers 60+, fietsers met grote zijspiegels, Stromers, gravelbikes, racefietsen met schijfremmen, bakfietsen, gejatte fietsen, kinderfietsen en slecht onderhouden fietsen.

  Liked by 1 persoon

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s