Fijne fietsdagen!

Als je een nieuw stoer of juist mutserig fietsavontuur van mij wilt lezen, moet je nog even wachten op mijn volgende fietsverhaal, dat binnenkort verschijnt. Je kunt ook doorklikken naar leestips hiernaast of hieronder. Deze keer heb ik namelijk een iets ander soort fietsgerelateerde bijdrage: knutselen voor de feestdagen met fietsrommel.

Met afgeschreven fietsmateriaal kun je vaak nog hele leuke dingen doen! In deze dure tijd van het jaar geef ik je een paar toepasselijke tips om enkele afgedankte fietsonderdelen een nieuwe, sfeervolle toepassing te geven.

1. Versleten cassette wordt kaarsenstandaard

Deze is echt supersimpel. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is de cassette goed schoonmaken. Dit kun je doen met een speciale ontvetter, maar andere huishoudmiddelen, die bedoeld zijn om vet te verwijderen doen het ook prima. Ikzelf gebruik bierglazenreiniger, daar worden de oude tandwielen weer heel mooi glanzend van! Vervolgens zoek je een kaars, die zo goed mogelijk past. Eventueel kun je een teveel aan ruimte opvullen door aluminiumfolie om de onderkant van de kaars te wikkelen. De kaars plaats je in het gat en klaar! Ik vind het zelf erg mooi en om heel eerlijk te zijn, als ik bedenk wat die cassette-uit-een-stuk voor mijn mountainbike destijds nieuw gekost heeft, vind ik het behoorlijk jammer om die na een seizoen door het bos raggen zomaar bij het oud-metaal te doen.

img_5738

2. Versleten ketting wordt kerstversiering

Deze vergt wat meer gefrunnik, maar is nog steeds niet echt lastig om te doen. Ik vond het een ideale gelegenheid om eens flink te oefenen met de door mij tot dan toe nog weinig gebruikte kettingpons. Mocht ik nu tijdens een tocht met een gebroken ketting komen te staan, hoef ik niet ter plekke voor het eerst te gaan uitzoeken hoe zo’n ding werkt.

Nodig:

  • oude ketting
  • ontvetter
  • kettingpons
  • lint

img_5696

Maak de ketting goed schoon en vetvrij. Hiervoor kun je weer net als ik bierglazenreiniger gebruiken, maar ook een speciale ontvetter is prima. Breek de ketting op de juiste afstand in stukjes met behulp van de kettingpons, door steeds om de tien schakels het palletje eruit te duwen. Vouw het stukje ketting dan samen tot een sterretje. Met behulp van het lint, dat je door de zijkant van elke schakel heen haalt (zie plaatje hierboven) kun je deze vorm wat verstevigen. Tenslotte haal je het lint door de gaatjes aan beide open uiteinden van het stukje ketting, die je precies over elkaar kunt leggen en dan kun je deze fietskettingkerstster ergens ophangen.

Natuurlijk kun je ook andere vormpjes maken met stukjes fietsketting. Ook diverse andere gebruikte fietsonderdelen lenen zich prima als boomversiering, zoals losse kransjes of oude remschijven, die je na ontvetten en voorzien van een lint prima in de kerstboom kunt hangen.

Ik wens al mijn lezers:

img_5690

© ingefietst.nl

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s