Etappe 3/8: ‘Teamwork’

Annecy-La Chaux du Dombief | 166,8 km 3845 hms

Om Annecy uit te komen moet er meteen een beetje geklommen worden. Het is bewolkt, grauw en erg warm. Al na enkele kilometers staat Mont Salève op het programma, een kleine 20 kilometer klimmen door voornamelijk bos met bijna bovenaan mooie, zij het vandaag wat heiige, panorama’s. Nergens wordt het echt steil. Hoewel het er op papier niet al te beroerd uitziet, valt het mij zwaar. Ik heb last van mijn astma in dit benauwde weer en piepend worstel ik me die bult op. Ik vloek een paar keer dat ik de Col de la Madeleine van gisteren minder erg vond, maar intussen maak ik me zorgen over de rest van deze dag. Dat gepieker helpt niet om mijn ademhaling tot rust te brengen. Gelukkig kom ik ergens na deze klim in een prettig groepje terecht en ik doe mijn uiterste best om in elk geval tot de pauze in Gex bij hen te blijven.

img_7317
Het is droog, maar erg benauwd. Foto: Cor Seijkens.

Na de Mont Salève volgt een bijzondere afdaling, waarvan het eerste deel over een mooie brede weg een prachtig uitzicht biedt over het meer van Genève en het tweede deel een grondige test blijkt voor mij en mijn materiaal. De smalle bochtige weg tussen de bomen is nog zeiknat van alle onweersbuien en duikt naar beneden met zo nu en dan percentages die de 20 overschrijden. Steeds zijn het slechts korte stukjes voordat er opnieuw een scherpe bocht komt en goed remmen is van levensbelang, ook omdat er voortdurend tegenliggers zijn. Eenmaal beneden heb ik kramp in mijn vingers en ben ik blij dat ik reserveremblokjes bij me heb voor het geval deze exercitie de huidige sets te zeer heeft afgesleten.

Het glooit wat op en neer en intussen maken we een uitstapje in Zwitserland. Eenmaal terug in Frankrijk staat de Wielerbus bij een Carrefour in Gex. Ik neem uitgebreid de tijd om te pauzeren in de hoop dat ik mijn ademhaling naar beneden weet te krijgen. Even zitten doet me echt goed. Ik kom bij mijn positieven. Het begint een beetje te miezeren als we weer op de fiets stappen.

img_7316
De Wielerbusstop in Gex. Ik kom weer bij mijn positeven.

Als we even later beginnen aan de Col de la Faucille heb ik aanmerkelijk meer lucht. Op het moment dat ik er gedurende die col weer zin in begin te krijgen, laat ook de zon zich weer zien. De col is zo’n 12 kilometer lang en stijgt redelijk regelmatig eerst rond de 5 en later tegen de 8 procent. Op de een of andere manier vind ik het meteen duidelijk dat we een ander soort gebied binnenklimmen. Ik lach mezelf even uit aangezien dit in eerste instantie waarschijnlijk komt door het grote bord dat ons welkom heet in “Parc naturel régional du Haute Jura” maar even later zie ik het ook aan het gesteente en de begroeiing.

De afdaling begint lekker, maar de toplaag bestaat na een paar kilometer redelijk wegdek opeens uit los split. Na de eerste schrik van missende grip accepteer ik dat de ondergrond niet uit een vaste laag bestaat. Ik schiet op de een of andere manier onmiddellijk in ‘mountainbikemodus’ waarbij ik de fiets zoveel mogelijk zonder te remmen vooral met mijn heupen de bochten door gooi. Tot mijn eigen verrassing ben ik niet bang wanneer mijn achterwiel dan af en toe een beetje over de steentjes glijdt als ik weer tractie genereer. Ik heb er heel stiekem zelfs plezier in dat dit supergoed lukt. Ik ben inmiddels wel luidkeels aan het zingen.

Eenmaal beneden wachten we tot de groep weer compleet is en samen klimmen we nog wat door het inmiddels zonovergoten groene landschap. Ineens worden we getrakteerd op een beest van een afdaling van kilometers lang over een werkelijk prima weg met prachtige bochten, die je goed kan doorkijken. Ik zit intens te genieten. Na mijn vreselijke gemuts in de afdaling van de Galibier tijdens de eerste etappe voel ik nu hoe mijn lijf prima samenwerkt met het materiaal. Ik maak, vooral doordat het uitzicht werkelijk overweldigend is en ik ook daar zo nu en dan een blik op wil werpen, een paar kleine inschattingsfoutjes, die me niet van mijn stuk brengen, maar waarvan het op de juiste wijze corrigeren me juist nog meer vertrouwen geeft. Volledig in de ‘flow’ dender ik omlaag. Zo moet afdalen zijn!

img_7314
De ‘colastop’ in Saint-Claude. Foto: Cor Seijkens

In het beneden gelegen Saint-Claude lossen we op een terras een paar mede-Wielerbussers af voor een colastop. We hebben nog 40 kilometer af te leggen en daarvan moet er nog een substantieel deel omhoog. Als we het stadje uit klauteren heb ik er gelukkig nog geen idee van dat deze beklimming met veel stukken vals plat meer dan 20 kilometer zal aanhouden. We geven om beurten een rustig klimtempo aan en proberen elkaar er zo doorheen te slepen. Als we hierna op de vluchtstrook van een inspiratieloze drukke grote weg in de hitte opnieuw aan het klimmen zijn vind ik het eigenlijk wel mooi geweest voor vandaag. Om me heen bespeur ik dat ik niet de enige ben. Uiteindelijk passeren we het dorpje La-Chaux-du-Dombief, maar het hotel ligt blijkbaar nog een stukje verder. Voor deze nacht is de groep verdeeld over twee verschillende hotels en ik vind het op dat moment absoluut fijn dat ik ben ingedeeld in het eerste hotel dat we passeren. Ik ben er voor vandaag wel klaar mee. Het andere hotel ligt 7 kilometer verderop. Die afstand fiets ik er morgen bij, maar dat zien we dan wel weer.

De prachtige afdaling in de Jura is gefilmd door mede-Wielerbusser Laurens van den Hoek:

 

Lees verder: etappe 4/8.

© ingefietst.nl

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Petra schreef:

  Wat was je max speed down hill ?

  Like

  1. ingefietst schreef:

   Ik moest hem even opzoeken van die etappe, maar dat was 71 km/u.

   Like

 2. Cora kuijpers schreef:

  Wat een bijzonder mooi verslag. Ik zit er van te genieten en zie uit naar de rest van je verhalen van de andere dagen.

  Like

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s