In de zomer van 2018 ga ik weer in acht etappes op de fiets naar Nederland vanaf een startlocatie ergens in Europa. De Wielerbus on Tour 2e Editie start in Bled in Slovenië. Misschien moet je zoiets doen voordat je je aanmeldt, maar ik bedacht me afgelopen week dat het misschien wel een goed idee was om de cols van naam uit de routebeschrijving eens op te zoeken en me een beetje in te lezen. De hoogtemeters in de andere etappes komen natuurlijk ook niet vanzelf, maar aangezien daar vooralsnog geen namen van beklimmingen worden genoemd, kan ik mijn studie in eerste instantie slechts richten op wat er wordt gemeld over de eerste drie dagen. En dat mag er zijn.
In dit deel de bergpassen van de derde etappe, die ons door voor mij bekend Oostenrijks skigebied voert. Vanuit Zell am See zullen we via de Gerlospass en de Achenpass in bijna 190 kilometer en zo’n 1995 hoogtemeters in de buurt van Garmisch Partenkirchen het zuiden van Duitsland bereiken. Klik hier voor de route van deze dag.
Gerlospass

De Gerlosspas verbindt het Zillertal in Tirol met het Salzachtal in het Salzburgerland. De beschrijvingen van de Gerlos Alpenstrasse dwars door Nationaal Park Hohe Tauern over de pas beloven een mooie weg met prachtige uitzichten op de Durlassboden Stausee en de Krimmler Wasserfälle. Vanaf Wald im Pinzgau blijken er echter twee mogelijkheden te bestaan om over de pas te gaan: links over de nieuwe tolweg of rechts over de oude weg. De oude weg is verkeersluw, soms tamelijk smal en stijgt onregelmatig met zo nu en dan uitschieters naar de 17%. De nieuwe weg is een stuk drukker. De beklimming verloopt regelmatiger, maar heeft daardoor wel meer kilometers nodig om bij de pas te komen. Daarvoor in ruil krijg je dan wel wat meer panorama’s dan via de oude weg.

Een blik op Google Maps is tamelijk verwarrend. Het lijkt door de gebruikte kleuren en nummering of de hoofdweg naar rechts gaat en de oude weg links ligt, maar een kort onderzoek op Google Earth leert dat het bord op de foto gelijk heeft: de nieuwe weg is de route via Krimml. Deze nieuwe weg bereikt een grotere hoogte via de Gerlosplatte (1621m) dan de oude weg, waarna de oude weg zich bij de nieuwe voegt om naar de uiteindelijke pashoogte op 1527 meter te voeren. Hier staat geen bord, maar de gebiedsgrens wordt gemarkeerd door een korte brug.
Aangezien de kaart niet duidelijk is over wat we nu moeten aanhouden als de beklimming van de Gerlospass, vereisen ook de hoogteprofielen enige studie. Voor zover ik het vanachter de computer kan beoordelen lijkt het profiel met de rode stukken op de beschrijving van de klim via de oude weg: iets meer dan een kilometer of tien en wat onregelmatig. Het andere hoogteprofiel dat vanaf Wald im Pinzgau een kilometer of vijftien nodig heeft, lijkt op de beschrijving via de tolweg. De verkeersdrukte in het eerste deel van de klim via de tolweg kan veraangenaamd worden door vanaf Zell am See tot aan Krimml gebruik te maken van de Tauernradweg. Uiteindelijk maakt het allemaal niet veel uit: om naar huis te fietsen moeten we die Gerlospass over.


Achenpass

Een ander substantieel deel van de hoogtemeters in deze etappe wordt verzameld bij het nemen van de Achenpass. Via deze bergpas fietsen we vanuit Oostenrijk Duitsland binnen. Al sinds 1495 ligt er een weg, maar een zoektocht naar hoogteprofielen en ervaringen van fietsers blijkt weinig op te leveren. De meeste informatie betreft vakantieverkeer, dat deze weg gebruikt om drukte op de snelweg te mijden. Men maakt zich dan vooral zorgen of de auto de caravan wel kan trekken op de stukken van 14% aan Oostenrijkse zijde.
Vanaf Jenbach leidt de Achenseestrasse eerst langs het schitterend tussen de bergen ingeklemde meer, waarnaar deze straat vernoemd is. Hierna begint het te klimmen naar de bergpas op 941 meter. Onderweg passeren we niet bijster origineel naamgegeven plaatsen als Achenkirch, Achental en Achenwald. Ik heb geen plaatje van een hoogteprofiel kunnen vinden, maar de percentages schijnen gedurende een kilometer of tien te variëren tussen de 2 en de 14.

Een eenvoudig optelsommetje leert dat we na deze drie etappes nog niet op de helft zijn van de in acht etappes te verstouwen hoogtemeters. Dit betekent dat er de komende vijf dagen nog een heleboel bulten en bultjes in de af te leggen route zitten, die het grove routeboek niet gehaald hebben, maar ongetwijfeld hun sporen in mijn beenspieren zullen achterlaten. Zodra er meer bekend is over de routes kan ik verder met mijn huiswerk. Inmiddels ben ik maar eens serieus begonnen met trainen.
© ingefietst.nl
Voor deze beschrijvingen heb ik onder meer gebruik gemaakt van klimgeiten.nl, climbbybike.com, cyclingcols.com, dangerousroads.com en diverse reisfora.