Wiki voor Wielerkoninginnen

In 2015 won Anna van der Breggen de Keetie van Oosten-Hage Trofee.

Gent_-_Omloop_Het_Nieuwsblad,_28_februari_2015_(C3)
Anna van der Breggen

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste wielrenster van Nederland. Anna had hem verdiend door in dat jaar op het WK op de weg een bronzen en twee zilveren medailles in de wacht te slepen, ‘La Course’ in Parijs te winnen en de Giro Rosa op haar naam te schrijven. Ze was de eerste andere naam na 9 jaar onafgebroken Marianne Vos. Ik vroeg me af welke vrouwen deze Trofee allemaal ooit gewonnen hadden en wie was Keetie van Oosten-Hage eigenlijk, naar wie deze prijs vernoemd is?

Keetie_van_Oosten-Hage_1974
Keetie van Oosten-Hage

Het antwoord op die laatste vraag bleek relatief gemakkelijk te vinden door op internet wat rond te speuren. De in 1949 geboren Zeeuwse Keetie van Oosten-Hage won in haar tijd alles wat er maar te winnen viel, zowel op de weg als op de baan. Aan het einde van haar carrière verbrak ze bovendien het werelduurrecord, dat tot 2000(!) zou blijven staan. Ze stopte op haar 29ste met wielrennen, omdat ze geen concurrentie had en dus geen uitdaging meer. Ik vond het wel bijzonder dat de Nederlandse Wikipedia over deze toprenster veel minder informatie bevatte dan de Engelstalige variant. Je zou toch zeggen dat we als Nederland trots zijn op zo’n topatlete in haar dagen!

Ik vond het nog steeds te gek voor woorden dat we op de Nederlandse Wikipedia geen overzicht van onze Wielerkoninginnen hadden.

De verbazing werd groter toen ik op de Nederlandse Wikipedia helemaal niets kon vinden over eventuele andere winnaressen van de naar Keetie vernoemde trofee. Wel was er van alles te vinden over de winnaars van de Gerrit Schulte trofee, de mannelijke tegenhanger en diverse andere prijzen in de wielrennerij. Uiteindelijk vond ik zowel op een Duitstalige Wikipagina als een bron van Club’48 zelf, die de prijzen toekent, de informatie die ik zocht: een keurige lijst vanaf 1976 tot heden met winnaressen. Ik vond het nog steeds te gek voor woorden dat we op de Nederlandse Wikipedia geen overzicht van onze Wielerkoninginnen hadden staan en zo begon een leerzame middag.

…en zo had ik binnen een uur een WIU aan mijn broek. Een wat? En waarom?

Via een van mijn contacten op twitter, die dat ook al ooit eens was opgevallen, heb ik de taak op me genomen om zelf maar een Wikipagina aan te maken over de winnaressen van de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Er was een probleem: ik had dat nog nooit gedaan. Ik weet vrijwel niks van html-codes en nog minder van de conventies van Wikipedia, maar met wat knip-, plak- en vertaalwerk vanuit die Duitse pagina had ik toch al vrij snel een beginnetje. Dat je je pagina op Wikipedia als je nog bezig bent ook een label ‘beginnetje’ moet meegeven had ik geen idee van en zo had ik binnen een uur een WIU aan mijn broek. Een wat? En waarom? Communiceren via zogenaamde overlegpagina’s was ook een nieuwigheid voor mij, maar uiteindelijk was me duidelijk dat de pagina een ‘Werk In Uitvoering’ label had gekregen, omdat deze niet met het onderwerp begon volgens de conventies van Wikipedia. De pagina zou daarom kunnen worden verwijderd.

Bovendien werd mijn toch al twijfelachtige vertrouwen in deze encyclopedie als bron van welke informatie dan ook die middag opgefrist met een nieuw stukje realiteitszin.

Lichtelijk in paniek ging ik aan het verbeteren. De eerste zin werd aangepast geheel volgens de conventies en ik deed een poging netjes wat bronnen toe te voegen. Ik kreeg hulp. Allerlei ervaren Wikimensen, die het WIU zagen staan voelden zich geroepen om hun steentje bij te dragen. Heel vreemd om met iets bezig te zijn, dat ook door andere mensen vervolgens weer aangepast kan worden. Ik merkte dat ik toch wat teveel een controlfreak ben om het bewerken van Wikipagina’s tot mijn nieuwe hobby te gaan maken. Bovendien werd mijn toch al twijfelachtige vertrouwen in deze encyclopedie als bron van welke informatie dan ook die middag opgefrist met een nieuw stukje realiteitszin, door de ervaring hoe gemakkelijk het was om er informatie aan te passen. Uiteindelijk stond er echter een keurige pagina, geheel volgens de regels en met gecontroleerde bronnen, maar nog steeds met een WIU.  Bang dat al het werk intussen zou worden verwijderd keek ik regelmatig of er nog nieuws was. Gelukkig, aan het einde van de avond was die hatelijke WIU-melding verwijderd. Nederland heeft eindelijk een Wikipagina met een keurig overzicht van de wielrensters van het jaar!

Naar aanleiding van deze speurtocht schreef ik op Wielerverhaal het artikel “De wielergodinnen van Nederland”.

Bron van de gebruikte foto’s: Wikipedia.

©ingefietst.nl

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s