Blufpoker

Al sinds ik op een racefiets rondrijd ken ik de beklimming naar Hoch Elten vanaf de oostzijde als ‘de achterkant’. We moeten alleen deze klim nog en dan is het verder slechts uitrijden naar huis. Als groep beginnen we wat onrustig aan het eerste deel over de holle weg. Ik heb een redelijk prettig ritme en zit niet opgesloten in de drukte als hij voorbij komt poefen. In een fractie van een seconde besluit ik dat ik ervoor ga: dat wiel ga ik proberen vast te houden tot de top.

Het kostte me relatief weinig moeite om in de steile bocht op het smalle weggetje het beoogde wiel te pakken te krijgen en vervolgens mijn tanden denkbeeldig in zijn achterrem te plaatsen. De weg maakt even later een scherpe bocht naar links en wordt twee keer zo breed. Dit is het moment waarop vals plat hardnekkig aanhoudt. Hij schakelt een tandje bij en ik moet harder bijten om het wiel vast te kunnen houden. Het doet pijn. Nu al. En na dit vals plat wordt het straks weer een beetje steiler tot aan de top. Nog maar even niet aan denken.

image
De holle weg op Eltenberg. De foto is niet gemaakt op het beschreven moment en de personen op de foto hebben geen rol in dit verhaal. (Foto via tcdeliemers.nl)

Ik volhard in mijn missie en hervind een nieuw ritme. Mijn ademhaling is min of meer onder controle, maar mijn bovenbenen staan inmiddels in brand. Het stuk vals plat is bijna gedaan. De helling begint langzaamaan weer serieuzere stijgingspercentages te vertonen. Ik voel nu dat ik mijn missie zal moeten opgeven. Het kost zoveel moeite om dat wiel vast te houden, dat het niet lang zal duren voordat ik het zal moeten loslaten. Er zal er een gat ontstaan. Ik zal hem van me weg zien rijden en vervolgens zal me de moed zo diep in mijn fietsschoenen zinken, dat ik stil zal vallen en nog voor de top bijgehaald zal worden door de achtervolgers. Er is nog een andere optie en zonder er lang over na te denken ga ik daarvoor.

Ik overrule mijn hele systeem en negeer alle pijn en rede als ik opschakel en mijn benen de sporen geef. Ik merk dat ik mijn adem even inhoud als ik hem voorbij poef. Gaan! De weg wordt net op dat moment even steil genoeg om mijn voorganger met deze tempoversnelling te kunnen verrassen en ik hoop heel hard dat hij niet vlot genoeg zal reageren. Niet omkijken. Doortrappen. De top is in zicht. Alsof mijn blik een vishengel uit kan werpen probeer ik me door die top te laten binnenhalen. De weg voor me zie ik niet, alleen dat ene punt in de verte. Ik voel even helemaal niets meer van alle pijn van daarnet, doordat er zojuist een enorme bal adrenaline in mijn bloedbaan is ontploft. Ik weet dat het effect van korte duur zal zijn, maar hopelijk net lang genoeg kan aanhouden om tot die top door te trekken. Ik weet ook dat het afhankelijk is van zijn reactie. Als hij meteen weet te reageren en me terughaalt ben ik weg. Mijn adem piept te hard om te kunnen horen of hij vlak achter me zit. Niet omkijken. Niet!

De top! Ik ben hem voorgebleven. Ik ben niet als eerste boven van de hele groep, wat de prestatie op zich meteen ernstig relativeert, maar ik voel me desalniettemin euforisch. Ik heb blufpoker gespeeld en gewonnen. Wie was dat ook weer, die zei dat wanneer je stuk zat, je juist moest demarreren? Was dat Tim Krabbé in ‘De Renner’? Wie het ook beweerd heeft, hij had in elk geval gelijk. Ik moet binnenkort dat boek maar weer eens lezen.

© ingefietst.nl

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Gaaf Inge, knap dat je zo diep kunt gaan. Ik ken die tactiek helemaal niet, ik denk ook niet dat ik er ‘taai’ genoeg voor ben, maar je hebt het zo beeldend beschreven dat ik het toch een beetje heb meebeleefd. Te gek om te lezen! En ik heb jou liever niet in mijn wiel, dat heb ik al lang gezien😀.

  Liked by 1 persoon

  1. ingefietst schreef:

   Hmmm. Ik heb toch ergens ook wat over ‘bluf’ op jouw pagina gelezen… Iets met heuveltjes… 😉

   Like

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s