De koninginnen van de noordlus

“Heb je eindelijk die QOM organiseren ze een NK over dat segment…”

nktijd2-2

Als ‘local’ ben ik er wel aan gewend dat ik op segmenten in de onderste lus van het tijdritparcours van de NK wielrennen 2017 in Montferland prominente namen tegenkom in de klassementen op Strava. Dit traject is immers vaker opgenomen geweest in diverse wedstrijden. Meestal is de QOM of KOM dan ook in handen van een wielervedette. De noordelijke lus alsmede de weg van Zeddam naar Beek zijn nog niet eerder in een koers opgenomen geweest. De huidige klassementsleiders zullen wellicht net als ik met argusogen op 21 juni hun Strava in de gaten houden.

Wie zijn de huidige* leiders van deze segmenten? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte de koninginnen van de noordlus.

* peildatum 22 mei 2017

Sandra van Gaalen n01QOM Zeddam-Beek

Sandra van Gaalen is 33 jaar en woonachtig in Doetinchem. Ze begon een jaar of tien geleden met de fietssport op een mountainbike. In het begin stelde dat naar eigen zeggen nog niet zoveel voor, maar een vakantie in de omgeving van de Mont Ventoux samen met haar partner Rob Thuis bracht daar verandering in. Op hun mountainbikes beklommen ze de Reus van Provence vanaf Sault en deze ervaring smaakte naar meer. Ze schafte een racefiets aan raakte echt bevlogen toen ze in 2013 lid werd van RTC de Pedaleur in haar woonplaats. Nu fietst ze zo’n 10.000 kilometer per jaar. In de zomer van 2017 is ze van plan om met een groep fietsmaatjes in een week de Pyreneeën van west naar oost te doorkruisen.

Mooi aan fietsen vindt Sandra dat ze haar grenzen op kan zoeken en deze steeds weer verleggen. Daarbij weet ze haar eigen verwachtingen regelmatig te overtreffen. Ze denkt vaak dat een klim te steil voor haar is of een groep te snel. Als ze het dan toch probeert, blijkt het uiteindelijk gewoon te lukken.

Sandra van Gaalen n03Ze is pas sinds kort in het bezit van deze QOM. “Het was een trainingsavond met de A-groep. Het was heerlijk weer, echt zo’n avond waarop iedereen er zin in heeft. We zijn niet ver van Doetinchem af geweest die avond, omdat we middels verschillende viaducten meerdere keren de A18 over zijn gestoken, waarbij we elke keer vol aangingen. Wanneer ik denk nog even te kunnen herstellen voor het volgende viaduct, doemt de Beekseweg op. Ik zit mooi in de groep, waarbij ik uiteindelijk nog net het wiel weet te houden. Helaas zal mijn QOM op de Beekseweg tussen Zeddam en Beek maar voor korte duur zijn met de aankomende tijdrit van het NK wielrennen. Ik ga dat live langs de kant van het parcours meemaken!”

Screenshot_20170524-183634.pngQOM Loerbeek-Kilder

De 19 jarige Mayke Nusselder stapte in 2013 voor het eerst op de racefiets. Een hardnekkige blessure weerhield de talentvolle hardloopster van haar sport en met wat fietsen hoopte ze haar conditie toch een beetje op peil te kunnen houden. Er ging een wereld voor haar open. Uiteindelijk vond ze het fietsen zo leuk dat ze met hardlopen stopte.

Het liefst maakt de Hummelose lange ritten, maar eigenlijk is vooral klimmen haar ding. Ze vindt het leuk om het klimrondje in Elten een keer of tien achter elkaar te doen of een paar keer de Posbank over. Dat ze ook flink gas kan geven bewijzen de diverse QOMmetjes die ze in haar korte fietsloopbaan al op haar naam heeft weten te schrijven, waaronder de QOM van Loerbeek naar Kilder met een zeer respectabel gemiddelde van bijna 44 kilometer per uur: ” Ik had gewoon zin om een stuk volle bak te gaan.”

Ze moet ook het fietsen voorlopig rustig opbouwen, maar ooit hoopt ze aan uitdagingen als “The Ride” mee te kunnen doen. Ondertussen geniet ze van het feit dat de NK zo dicht bij haar woonplaats worden georganiseerd: “Geweldig! Ik ga zeker kijken op de fiets.”

QOM Kilder-Zeddam thumbnail_LoesKoster1

De 32 jarige Loes Koster uit Zeddam is koningin van het traject vanaf Kilder tot haar woonplaats. “Het was op een mooie zomeravond. Ik had samen met mijn vriend Arjan een rondje gefietst met een lekker tempo. Het segment waar ik de QOM neerzette was de eindsprint naar huis met wind mee.”  Met de NK dwars door haar woonplaats gaat Loes daar zeker wat van meekrijgen. Het kan zijn dat ze in ‘s-Heerenberg bij de start/finish gaat kijken. De Muur van Zeddam ligt echter vrijwel voor haar deur, dus dat is ook een mooie plek om de NK te gaan beleven.

Loes begon ongeveer acht jaar geleden met de fietssport, toen ze een mountainbike had gekocht om lekker door de Montferlandse bossen te kunnen rijden. Ze vindt het heerlijk om actief zijn te combineren met genieten van de omgeving en de natuur. Toen haar broer en zus racefietsen kochten en daar heel enthousiast over waren hebben zij ook Loes en Arjan besmet met het wielrenvirus. Loes kocht een eenvoudige racefiets om eens te kijken hoe leuk ze het zou vinden. Inmiddels vijf jaar en heel wat kilometers verder beleeft ze er op diezelfde fiets nog steeds heel veel plezier aan.

thumbnail_LoesKoster2Vorig jaar heeft ze met Arjan op vakantie in Frankrijk een aantal fietstochten gemaakt. Vooral de beklimming van de Alpe d’Huez met aansluitend de Col de Sarenne heeft veel indruk op haar gemaakt. Na de drukte op de beroemde klim vond ze de rust en de ruimte op de tweede col een aangename verrassing. “En de uitzichten zijn prachtig!” Of de fietsen dit jaar weer mee op vakantie gaan weet Loes nog niet. Ze hoopt in elk geval op veel mooie zomeravonden om lekker doordeweeks een aantal korte ritten te kunnen maken. “En in de weekenden hopelijk nog een aantal langere tochten in Nederland of Duitsland.”

Door naar de koningen.

© ingefietst.nl

Fotomateriaal via de koninginnen.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s