Allemaal aan de cross in 2017-2018

“De combinatie van fietsen in de natuur, de uitdaging, het ontzettend diepgaan en afzien wat tegelijkertijd toch stiekem voelt als buitenspelen en de laagdrempeligheid samen met een stukje oer-Hollandse kneuterigheid; ik voelde hoe het crossen mijn hart had gestolen en dan vooral met deze entourage, inclusief dat beetje motregen. Ik zat me nu al te verheugen op de volgende wedstrijd in de competitie en ik wenste dat ik dit fenomeen twintig jaar eerder had ontdekt.”

Uit: ‘Verliefd op de cross’

Vorig seizoen nam ik voor het eerst deel aan een laagdrempelige veldritcompetitie. Ik vond dat dusdanig leuk dat ik het betreurde dat ik dat niet eerder ontdekt had. Het leek me handig om een overzicht te maken van dit soort competities in Nederland, om dergelijke initiatieven wat meer bekendheid te geven en medefietsers te enthousiasmeren. Dat viel nog niet mee, aangezien deze competities door meerdere wielerverenigingen in een bepaalde regio worden samengesteld. Er is soms geen sprake van een duidelijke overkoepelende organisatie of een eigen website. Ik besloot een ochtendje het wereldwijde web af te struinen op zoek naar veldritcompetities, waarvoor in principe een basislidmaatschap van de KNWU voldoende is om te mogen deelnemen. Aangezien het in alle gevallen om interclubwedstrijden gaat, zou ook het lidmaatschap van de NTFU moeten voldoen, maar het is raadzaam dit bij de betreffende competitie na te vragen, omdat het vrijwel nergens expliciet wordt vermeld. Voor de door mij gevonden competities in Brabant en Limburg is een basislicentie overigens niet genoeg, maar moet er een speciale competitielicentie gekocht worden. Om ook uit het zuiden van Nederland laagdrempelige veldritcompetities te kunnen vermelden heb ik ze wel opgenomen in dit overzicht.

Regio Amsterdam

img_7664

Tussen 15 oktober en 31 december 2017 staan er 12 wedstrijden op de kalender onder meer in Nieuwveen, Haarlem, Spaarnwoude en Uithoorn. Als lid van een KNWU-vereniging betaal je 4 euro per cross, anders is dat 7 euro. Naast inschrijfgeld per wedstrijd, betaal je ook eenmalig een euro of vijf voor een vast rugnummer. Wedstrijdregistratie geschiedt met Mylaps Prochip Transponders. Een dergelijke chip is via Mylaps te bestellen en moet worden geregistreerd bij de KNWU. Je mag ook zonder chip deelnemen, maar dan kom je niet in de uitslag. Voor meer informatie bezoek de website.

Regio Zuid-Holland

zuid holland.png

Op de website Veldrijden.com is de informatie te vinden over deze veldritcompetitie in Zuid-Holland. Tussen 30 september en 13 januari kun je maar liefst in 17 wedstrijden aan de bak in plaatsen als Rotterdam, Delft, Den Haag en Bergschenhoek. Rijden met een transponder is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden, aangezien je zonder niet in de uitslag komt. Het inschrijven gebeurt per wedstrijd, kost twee euro per keer en dien je ter plaatse gepast af te rekenen. De competitie heeft ook een facebookpagina.

Regio West-Brabant

wbvc

Tussen 30 september en 17 december kent deze West Brabantse Veldrit Competitie 12 wedstrijden in onder meer Kruiningen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Breda. Voor deelname is een WBVC-licentie nodig van 15 euro. Een afzonderlijke wedstrijd kost dan 4 euro. Het is ook mogelijk om zonder WBVC-licentie deel te nemen, maar dan dien je voor 3 euro een daglicentie te kopen. Over transponders wordt op de website niet gerept, wel over het feit dat je je eigen spelden moet meenemen voor het startnummer of deze per vier stuks voor een euro kunt kopen. Voor het startnummer betaal je bovendien een euro borg, die je retour ontvangt als je het nummer schoongemaakt weer inlevert. Op facebook heeft deze competitie een eigen pagina met informatie, foto’s en filmpjes.

Regio Limburg

Toma-Cycles-Logo_200x86

Als je een wedstrijdlicentie hebt van de KNWU mag je daarmee ook deelnemen aan deze Toma Cycles Cup, die wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van een zogenaamde “wilde bond”, de Nederlandse Wielren Bond of kortweg NWB, de KNWU en lokale verenigingen. Houders van een KNWU-basislidmaatschapskaart moeten derhalve voor 35 euro een speciale NWB-licentie aanschaffen om te mogen deelnemen. Het is echter ook mogelijk om met een daglicentie deel te nemen. Een losse wedstrijd kost dan 11 euro. Dat is 6 euro voor de wedstrijd plus een daglicentie van 5 euro. Er wordt gereden met speciale transponders in de rugnummers, waarvoor een borg wordt gevraagd. De wedstrijden van deze gecombineerde veldrit- en mountainbikecompetitie met een eigen website vinden plaats in onder meer Venlo, Landgraaf, Helmond, Bocholtz en Sittard. Ook op facebook is informatie te vinden.

Regio Oost

gow

De website van de Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen oftewel GOW is op het moment van schrijven van dit artikel nog niet helemaal bijgewerkt, maar te lezen valt dat in 2016/2017 een rugnummer voor de gehele competitie 20 euro kostte en dat er niet met transponders werd gereden. Voor het seizoen 2017-2018 is de kalender actueel en kun je per wedstrijd doorklikken naar achtergrondinformatie over de organiserende vereniging en de wedstrijdlocatie. Tussen 7 oktober en 21 januari kun je ruim tien wedstrijden verwachten in plaatsen als Zutphen, Oldenzaal, Hardenberg en Aalten. Het rugnummer mag je aan het einde van competitie als aandenken houden.

Regio Midden

Ik heb van deze regio geen gemeenschappelijke landingspagina kunnen ontdekken. Dat kan natuurlijk liggen aan mijn internetvaardigheden, maar het kan ook zijn dat een dergelijke pagina nog niet bestaat. De informatie via de website van de KNWU is summier maar duidelijk:

midden

Informatie over startlocaties en dergelijke moet je zelf bij elkaar zoeken door bij de plaatsnamen op zoek te gaan naar de websites van de organiserende verenigingen.

Regio Noord

noord

In het noorden van ons land heeft Interclub Wedstrijden Noord, kortweg “ICW Noord” wel een eigen landingspagina, die via de pagina van KNWU-Noord middels een submenu aan de rechterzijde te bereiken is. Er wordt ook wat informatie gedeeld via facebook. Ook in het noorden moet men op basis van de kalender zelf via de organiserende verenigingen de infomarie over de startlocaties bijeen sprokkelen. Een wedstrijd kost 5 euro en ze vermelden expliciet dat naast een basislidmaatschap KNWU ook een lidmaatschap bij de NTFU voldoende is voor deelname. In deze competitie wordt gereden met Mylaps chips, maar als je geen chip hebt kun je er steeds per wedstrijd eentje lenen. Wel zuinig op zijn, want als je deze niet na de wedstrijd weer inlevert kost je dat 100 euro.

Kortom, door heel Nederland kun je voor enkele euro’s per wedstrijd laagdrempelig maar serieus veldrijden in competitieverband! Vaak mag er zowel op een crosser als een MTB worden deelgenomen, maar net als veel andere zaken in dit overzicht kan dat per competitie verschillen. Ik pretendeer niet compleet te zijn en lees het graag, mocht ik een competitie zijn vergeten of onjuiste informatie hebben verstrekt. Als naar aanleiding van mijn artikel iemand zich aanmeldt bij een crosswedstrijd om het eens te ervaren, heb ik mijn doel bereikt. Ik lees graag terug hoe het is gegaan!

© ingefietst.nl

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s