Uit de serie “Alpe d’HuZes 2012”
zaterdag 7 januari 2012
“Als je een doel wilt bereiken, zul je je hierop moeten voorbereiden. Deze voorbereiding noem je als fietser training. Omdat fietsen een duursport is en dus een zware belasting voor je lichaam, zul je hier verstandig mee om moeten gaan. Goed trainen kun je leren. Als je hieraan een stuk praktijkervaring koppelt, zul je zien dat je lichaam én geest tot heel veel in staat zijn. ” (Volgens de basisprincipes van training op Doefiets)
Meer dan eens werd mij gevraagd of ik al een trainingsschema klaar had voor mijn doelstelling. Trainingsschema?! Misschien nogal naïef, maar ik dacht echt dat ik aan zes keer de Alpe d’Huez zou kunnen beginnen door te doen wat ik altijd doe, met als verschil wat eerder te beginnen dan de Carnaval en iets meer klimtrainingen in te bouwen.
Wat is het dan wat ik altijd doe? Ik ben lid van TC de Liemers en zij beginnen het wegseizoen in februari met een aantal ‘opwarmrondjes’ op de zondagen om in maart na de openingsrit echt van start te gaan. Het is een actieve club, waarbij bijna elke dag wel in groepsverband gefietst kan worden.Voor mij betekende dat meestal de avondtraining op de dinsdag, een rit op zaterdag óf zondag en een aantal clubuitstapjes, zoals een dagje Limburg, een keer Sauerland en de Clubtweedaagse. Verder ging ik nog één of twee keer in de week alleen de fiets op, omdat dat beter uitkwam qua tijd of weersomstandigheden. Ik woon in Montferland, waar ik met die tochtjes, die ik in mijn eentje doe, alle kanten op kan: de ene keer dijk, de andere keer heuveltjes. Dit leek mij op zich een goede voorbereiding op Alpe d’HuZes, waarbij ik me bij de individuele ritjes wat meer op de heuveltjes zou focussen.
Nee, ik zou dus gericht te werk moeten gaan en het beste zou zijn om dan een schema te maken. Ik heb daar geen ervaring mee, ook al fiets ik al bijna 25 jaar. Gelukkig is er op internet veel informatie over training en schema’s. Ik heb me ingelezen bij de Wielervrienden en bij Doefiets (toen nog Zitvlees geheten). Deze laatste had zelfs een voorbeeld van een voorbereiding op Alpe d’HuZes. Met dat voorbeeld ben ik aan de slag gegaan; mijn eigen data inplannen wat betreft vakanties en drukke perioden op het werk, bijzondere dagen en natuurlijk de week waarin het moest gebeuren. Ook de uitstapjes naar Limburg en Sauerland en de Clubtweedaagse bleken er mooi in te passen. Vervolgens de groene, gele, oranje, rode en blauwe vakjes op een vergelijkbare manier verdelen en voilà mijn eerste zelfgemaakte trainingsschema!
Voor meer uitleg bij dit schema klik HIER.
Toen ik mijn schema eens goed bekeek, zag ik dat het er als volgt uitzag: een opbouwfase tot aan Pasen, uitbouwen tot aan Hemelvaart, waarbij de trainingen wat zwaarder worden en dan relatieve rust tot aan de prestatieweek. Dat komt mooi uit, want dan moet ik examens nakijken. Per week wordt er volgens mijn schema ongeveer drie keer gefietst: meestal de dinsdag, één of twee keer tussendoor en een keer wat langer in het weekend. Het kwam me verdacht bekend voor: dit was precies wat ik altijd al deed, alleen stond het nu in mooie kleurtjes op papier!
Toch onzin dan, zo’n schema? De kleurtjes hebben wel een betekenis, waar ik wat meer rekening mee zou kunnen houden en dat zal zeker richting geven aan mijn fietstochtjes, want om eerlijk te zijn: ik deed altijd maar waar ik zin in had: soms een hele route als een dolle knallen of juist een hele ronde kalm aan, of me ergens spontaan laten verleiden tot een sprintje, al dan niet een heuveltje op. Intervaltraining had ik wel eens van gehoord, maar nooit serieus en bewust toegepast. We zullen zien. Het feit dat het nu op papier staat geeft wel een houvast en ook iets meer dwang, hoewel ik het denk ik wel als leidraad moet blijven zien en niet als wet. Het zou stom zijn om op zaterdag niet te gaan fietsen terwijl het prachtig weer is en dan op de zondag vervolgens uren in de regen door te brengen, omdat dat op het schema stond. Van mezelf mag ik dat gerust eens omdraaien.
Inmiddels ben ik met het schema begonnen en niet onbelangrijk: ik merk dat ik het leuk vind om op deze manier mijn trainingen uit te voeren. Ik heb er plezier in om natuurlijke krachttrainingen in de omgeving te zoeken, zoals een rondje met een hellinkje dat ik een aantal keren kan herhalen. Opvallend ook dat ik veel minder moeite heb om met slecht weer toch maar gewoon te gaan…ik heb een missie!
Één reactie Voeg uw reactie toe