Alles voor de cross!

Afgelopen winter, toen ik op mijn mountainbike mijn debuut maakte in een cyclocrosswedstrijd van de GOW, dacht ik in een soort midlifecrisis van mijn fietsleven te zijn aanbeland. Vanmorgen is denk ik met de aankoop van mijn eerste echte cyclocrosser een nieuw hoogtepunt in deze crisis bereikt. Wil ik echter met mijn mooie tweedehands Ridley X-fire niet alsnog gewoon voor schut rijden komend crossseizoen, zal ik me toch een paar bijzondere skills eigen moeten gaan maken deze zomer.

image
Met de remkabels verwisseld en daardoor noodgedwongen een nieuw stuurlintje en spd-klikkers omdat ik voor de time-pedalen geen schoenen heb is she ready to rumble!

1. Al rijdend van de fiets springen en er weer op.
Ik moet toegeven, dat ik mezelf deze vaardigheid al lang eigen had kunnen maken, want dit kan in principe op elke fiets geoefend worden. Bij mij zag dat er in een cyclocrosswedstrijd  (op de mtb, ja…) helaas tot nog toe behoorlijk klunzig uit. Eerst ging ik flink in de remmen tot vrijwel volledige stilstand, terwijl ik ondertussen mijn voeten los probeerde te klikken. Vervolgens liet ik me van de fiets glijden. Na een stukje lopen probeerde ik  weer op te stappen, ook weer vanuit stilstand en ik bracht mezelf hierbij al steppend op gang. Eén en al knulligheid dus en het kostte steeds opnieuw erg veel tijd. Dat moet ik van mezelf dus straks soepel al rijdend kunnen zonder te stoppen, zowel eraf als erop.

2. Met de fiets in de nek rennen.
Met de mountainbike was dat een van de zaken, die niet goed te doen waren op een cyclocrossparcours. Door de aard van de fiets en de verzetten kon ik vaak op de mountainbike wel wat langer op de fiets blijven dan de gemiddelde crosser, maar áls ik er dan af moest was het met de mtb toch vooral ‘schieben’ of hooguit de fiets naast me enkele decimeters van de grond opgetild vasthouden, terwijl ik soort van probeerde te hollen. Als ik met deze crossfiets het veld in ga, wil ik leren hoe je de fiets soepel in de nek legt en hiermee bijvoorbeeld een trap op kunt rennen.

Deze video van Global Cycling Network laat een aantal technieken zien, die ik onder de knie zal moeten krijgen als ik wil cyclocrossen.

3. Hoppen
Op de mountainbike word ik daarbij wat geholpen door de voorvering, waarmee ik inmiddels een trapje met redelijk brede treden op kan rijden, maar om over een boomstam of plankje te springen met de cyclocrosser zal er toch meer oefening nodig zijn. Zolang ik (nog) niet goed kan hoppen is het denk ik extra belangrijk om eerst nummer 1 en 2 maar eens goed onder de knie te krijgen.

Naast het feit dat de Ridley me heerlijk over bospaden en zandwegen zal voeren, wat ik natuurlijk op de mountainbike ook kan ervaren, is het misschien juist die techniek, die me op dit moment zo aantrekt in die fiets. En misschien wel omdat ik daar eigenlijk helemaal niet zo handig in ben, gezien mijn vlagen van paniek in modder of mul zand zo nu en dan op de mountainbike. Door te crossen hoop ik handigheden op te pikken, die me ook een betere mountainbiker en wielrenner zullen maken. Vanaf nu dus een nieuwe rubriek op mijn site: cyclocross. Nu eerst maar eens een stukje rijden!

In actie!

© ingefietst.nl

4 reacties Voeg uw reactie toe

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s