Duivelse combinatie

Live segmenten van Strava 'aan' of 'uit' zetten op de Garmin Edge 810.
Live segmenten van Strava ‘aan’ of ‘uit’ zetten op de Garmin Edge 810.

Strava en Garmin hebben de handen ineen geslagen. Eerst bestond het alleen rechtstreeks vanaf de app op de smartphone en later voor de Garmin 520, maar het zou dit najaar ook beschikbaar komen voor een aantal andere apparaten van Garmin. Als Strava de duivel is, zoals Thijs Zonneveld beschrijft, dan is dit een duivelse combinatie, die alle Stravajunks nog meer zal gaan voeren. Mijn gekneusde ribben protesteerden nog een beetje, maar nieuwsgierigheid deed me vandaag toch besluiten voor een korte rit op de racefiets te stappen. Afgelopen week heeft Garmin namelijk de firmware update voor de ‘Strava live segmenten’ ook voor mijn Garmin Edge 810 gelanceerd. Met deze update is het de bedoeling dat ik tijdens de rit door mijn Garmin geattendeerd word op segmenten van Strava waar ik een PR of een QOM zou willen neerzetten. Nadat de Garmin Edge 520 al live segmenten van Strava kon verwerken, zijn nu dus ook de 510, de 810 en de 1000 blijkbaar in staat dit kunstje te vertonen. Dat wilde ik persoonlijk wel eens zien.

Er zijn wel een paar dingen noodzakelijk voor het allemaal werkt. Een premiumabonnement op Strava had ik al, wegens de extra trainingsfuncties. Favoriete segmenten had ik al gemarkeerd met een ster en ik had Garmin en Strava ooit al aan elkaar gekoppeld, wegens handige en snelle synchronisatie via bluetooth bij het beëindigen van mijn rit. Al wekenlang verschenen zo mijn favoriete segmenten van Strava in een prachtige lijst op Garmin Connect op de pc, maar was er geen mogelijkheid om de segmenten op mijn device te krijgen. Ik dacht eerst dat het mijn gebrek aan computerbenul was, maar het was dus nog wachten op de update. Deze update kondigde zichzelf afgelopen week aan, toen ik mijn Garmin met een usb-kabel met de pc had verbonden en deze werd door Garmin Express automatisch geïnstalleerd. De geselecteerde segmenten kwamen nu ook op mijn apparaat en dat moest natuurlijk getest worden.

Voor mijn testrit had ik gekozen om twee segmenten te markeren waar ik nog nooit overheen gefietst had, zodat daar geen PR van mij bestond. Enerzijds zou ik dan niet in de verleiding komen om met mijn gekneusde ribben teveel te forceren omdat ik mijn eigen tijd zo nodig zou moeten verbeteren en anderzijds was ik benieuwd tegen welke virtuele partner Garmin mij volgens de standaardinstellingen zou laten fietsen. De gekozen segmenten bevonden zich bewust op zeer verkeersluwe weggetjes, zodat ik redelijk veilig regelmatig mijn stuurpen zou kunnen bestuderen om te zien wat de Garmin allemaal voor informatie gaf tijdens dat rijden van een ‘live segment’.

Het eerste geselecteerde segment verscheen vanzelf in mijn scherm toen ik er vlakbij was en mijn Garmin begon af te tellen. Toen ik het begin van het segment had bereikt kwam er ‘GO’ in beeld en ik kon op een kaart zien hoe het segment liep. Dat was maar goed ook, want het was meer dan twee kilometer lang, voor mij onbekend en ik moest een paar keer van richting veranderen. Er kwam een klok in beeld met mijn gereden tijd en ook zag ik hoeveel seconden ik voor of achter mijn virtuele partner lag. Wie mijn partner was, was wel in beeld geweest bij de aankondiging van het segment, maar had ik even gemist. Eenmaal thuis bleek ik inderdaad tegen de regerende QOM te hebben gestreden en zag ik ook dat ik deze QOM op twee seconden had laten liggen; te druk geweest met kijken hoe het werkt, te weinig gelet op gewoon doorfietsen. Daar moest ik van mezelf nog maar eens voor terug, nu ik het segment kende.

Het tweede gekozen segment was eenvoudiger wat betreft de route: iets meer dan een kilometer strak rechtuit. Hier zag ik wel mijn virtuele partner bij de start: een man, Ewout, die ik volg op Strava. Waarom kreeg ik nu niet de snelste dame? Geen tijd om erover na te denken, het segment was al gestart. Ik heb vervolgens als een malle gereden om uit de rode tijdklok te komen, die in beeld verscheen ten teken dat ik achter lag. Halverwege het weggetje gaf ik het lichtelijk op, want Ewout is een goede sprinter en hij was er blijkbaar bij dit segment ooit eens flink voor gegaan. Ruim voor ik het einde van het segment had bereikt kreeg ik het deprimerende geluidje dat mijn virtuele partner inmiddels was gefinisht. Geen idee wat mijn tijd waard was, tot ik thuis zag dat ik blijkbaar wel sneller was geweest dan de snelste dame en dus een QOM had. Blijkbaar verkiest de Garmin iemand, die ik volg op Strava boven de QOM van een segment en moet ik eens op zoek hoe ik dat allemaal moet instellen. Ondertussen heb ik voor mezelf alvast de conclusie getrokken dat ‘live segmenten’ op mijn Garmin een gevaarlijk leuke aanvulling is voor Stravajunks, zoals ik.

©ingefietst.nl

 
P.S.

Inmiddels weet ik hoe ik op mijn 810 bij een segment kan instellen wiens tijd ik najaag. Volg de stappen zoals op de foto:

1. Ga naar bestanden

2. Ga naar ‘Strava live segmenten’

3. Ga naar het segment van je keuze

4. Ga naar ‘Klassement’

5. Maak je keuze 😊

Wil jij ook live segmenten op je Garmin 510, 810 of 1000? Janneke legt hier stap voor stap uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Dit artikel is met toestemming van de auteur op 3 december 2015 ook verschenen op kettingstrak.nl.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s