Verandering

Het was een tamelijk willekeurige avond in mei of misschien was het september. We zaten op het dakterras van het studentenhuis samen te eten, toen Harm de legendarische woorden sprak: “Verandering is interessant. Ik wil wat anders in mijn leven.” In de indrukwekkende stilte die volgde, konden we elkaar bijna horen denken. Zou Harm stoppen met zijn studie? Zou hij in een andere stad gaan studeren? Had hij een andere kamer gevonden? Of zou hij zijn relatie gaan beëindigen? Wat volgde had geen van ons zien aankomen: “Ik ga per direct stoppen met roken.”

Verandering is interessant, maar behoorlijk vermoeiend. Doen wat je altijd al deed kost minder energie. Binnen enkele maanden zal ik gaan verhuizen. Dat is een verandering, die ik op zich van ver had zien aankomen, maar de snelheid waarmee deze verandering naderde was moeilijk in te schatten. Nu is er opeens een datum. En een boel gedoe. Fietsplannen voor 2019 durfde ik maar half te maken. Ik dacht dat het aan de op handen zijnde verhuizing en de daarmee samenhangende onzekerheid lag. Ik kwam maar niet tot concrete fietsdoelen voor het aankomende jaar. Oké, Milaan-San Remo, daar was ik via Wielerbus min of meer over gestruikeld en had ik inmiddels op mijn fietskalender aangekruist: 9 juni. Met nog een paar kilometergekken van TC de Liemers had ik me aangemeld voor de winterfietselfstedentocht op 3 februari, als een soort alternatief voor een Drenthe200-avontuur. Veel verder dan deze twee afspraken kwam ik niet. Vooralsnog geen Olso, geen Pyreneeën van oost naar west of vice versa, geen Marmotte, geen Viking Tour.

De op handen zijnde verandering in mijn fietsleven was door mijn onderbewuste al een paar jaar geleden bij me ingezet, toen ik me voor het eerst met mijn mountainbike bij een laagdrempelige veldrit meldde. Vanwege de gedegen techniektrainingen voor het veldrijden werd ik lid van wielervereniging RETO. Misschien zou ik het ook wel leuk vinden om in de zomer met de fanatieke vrouwen van deze wedstrijdclub op de weg te gaan trainen, zo hield ik mezelf voor. Deze dames hadden echter al verregaande plannen voor een RETO-vrouwenteam. Toen ik werd benaderd om hieraan mee te doen, zag ik nog steeds niet, wat mijn onderbewuste al lang en breed had uitgedokterd. Een wedstrijdlicentie? Op mijn leeftijd nog? Welnee. Misschien wel leuk om bij die trainingen aan te sluiten. Goede voorbereiding wellicht voor Milaan-San Remo.

Gisteren zette ik de data op de kalender: de eerste twee trainingen met het district had ik helaas andere afspraken, maar de trainingsweekenden in Exel en Limburg zouden best eens kunnen gaan passen. Donderdagavonden zouden in 2019 prima voor techniektrainingen bij RETO gehandhaafd kunnen blijven, dinsdagen waren lastiger en zondagen waren tot en met de verhuizing niet erg structureel. Maar tot het voorjaar zag het eruit als iets waar ik echt zin in had.

Terwijl ik de kalender verder invul, voel ik dat dit de plannen zijn, waar ik naar op zoek ben voor het komende fietsjaar. Het zal de midlifecrisis van mijn fietsleven zijn, maar ik ben toe aan deze verandering. In 2019 ga ik niet proberen de 15.000 km van 2018 te overtreffen, staan ‘van Oslo naar huis fietsen’ of ‘de Pyreneeën doorkruisen’ vooralsnog niet bovenaan mijn lijst. Ik wil weer even meer wielrennen dan toerfietsen! Trainen op snelheid, bochten, techniek en tactiek. Natuurlijk zijn daar ook kilometers voor nodig en zullen er ongetwijfeld de nodige tochten, fietsreisjes en colletjes op mijn kalender komen, maar ik ga het accent verleggen. Een wedstrijdlicentie? Op het moment dat ik dit schrijf, twijfel ik nog steeds, maar ik weet dat mijn onderbewuste al bezig is met aanvragen.

Mijn contact met Harm is na dat studentenhuis ernstig verwaterd, maar voor zover mij bekend heeft hij nooit meer een sigaret aangeraakt na die bewuste avond in september of misschien was het mei.

© ingefietst.nl

Harm is niet zijn echte naam, maar het gesprek zoals beschreven heeft plaatsgevonden ergens in 1995 of 1996.

Ik nodig je uit om te reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s